reklama

Půjčka před výplatou jako krok ke dluhům

redakce dne 23. 07. 2013 - 01:00

Vypůjčit si několik tisíc korun před výplatou je prvním krokem k zabřednutí do dluhové pasti. Ne každý se z ní dokáže dostat.
 

Jakmile do internetového vyhledávače zadáte „půjčky před výplatou“ nebo „peníze ihned“ dostanete desítky a stovky odkazů na webové stránky, na kterých si můžete úvěr sjednat.

 

Definice půjčky před výplatou je jednoduchá. Jde o úvěry do pěti tisíc korun se splatností od jednoho do čtyř týdnů. Právě úvěry do pěti tisíc korun nejsou brané jako spotřebitelské, takže u nich nemusí být uváděná RPSN (roční procentní sazba nákladů). Ta by ostatně byla u těchto typů půjček astronomická. Namísto RPSN nebo úroků se uvádí jen poplatek, který je nutné spolu s jistinou po předem dané době věřiteli vrátit.

Malá půjčka zadělává na velký problém

Zákeřnost půjček před výplatou tkví v tom, že lidé, kteří si je pořizují, nemají finanční rezervu. Kdyby jí měli, nemuseli by si půjčovat. Právě výpůjčka několik tisíc korun může v některých případech dohnat člověka do dluhové pasti. Je pro to jednoduché vysvětlení. Nemůžete-li vyjít s penězi a půjčíte se před výplatním termínem nějaké peníze, jedno jestli jde o jeden, dva nebo tři tisíce korun, nikde není zaručeno, že ve stejné situaci budete stát i za měsíc.

Pokud si již musíte půjčit pár tisícikorun před výplatou, dejte si pozor na smluvní podmínky. Peníze vraťte v předepsaném termínu. Případné otálení s platbou, třeba z důvodu nedostatku financí anebo bohorovného blaženého mávnutí ruky: „Ono se nic nestane.“ zbytečně prodražují půjčku. S největší pravděpodobností vám přibudou poplatky za prodlení. Budete-li celou půjčku protahovat, můžete se dočkat úroků z prodlení a dalších pokut.

Tři kroky vedoucí ke stabilizaci příjmů

Máte-li problém vyjít s penězi od výplaty k výplatě, zaměřte se na tři věci. Za prvé se pokuste snížit výdaje. Omezení výdajů je nejrychlejší cestou, jak v osobních či rodinných financích získat čas na řešení mnohem závažnějších problémů.

Druhou záležitostí je navýšení příjmů. I kdybyste si během několika týdnů našli lépe placenou práci nebo přivýdělek v podobě brigády, stále budete čekat dlouhé týdny na to, než vám přijde výplata. Třetím krokem je vedení a zejména pak dodržování domácího účetnictví. Bez něho se dlouhodobě neobejdete. Máte-li sklony k zadlužování, je přehled domácích účtů nezbytností.

Nečekejte žádné zázraky. Než se finančně stabilizujete, může uběhnout klidně i rok.

Pevně věříme, že pravidelní čtenáři finančního serveru investia.cz nemají hluboko do kapsy a jejich finance jsou v bezvadném stavu.