reklama

Rekonstrukci bydlení pečlivě naplánujte

redakce dne 16. 05. 2013 - 00:00

Stručný návod pro všechny, kteří přemýšlejí o rekonstrukci svého současného anebo budoucího bydlení.
 

Vyřešit bytovou otázku je možné i tím, že zrekonstruujete starší byt nebo dům. Abyste se vyhnuli komplikacím, je zapotřebí mít vypracovanou stavební dokumentaci a vyřešené financování.

Zvyšte rozpočet o třetinu

Jednoduchá, lety prověřená matematika každého, kdo někdy něco rekonstruoval. Finální rozpočet od stavebního projektanta zvyšte o třetinu. Stavebnictví je složitý obor a promítá se do něho celá řada faktorů. Navíc ne vždy vše vypadá na papíru či ve vizualizaci tak dobře, jako ve skutečnosti. Občas je nutné provádět během stavby určité úpravy, se kterými projektová dokumentace nepočítala.

Dostatečná finanční rezerva samozřejmostí

Pokud jste navýšili rozpočet o třetinu, jistě si říkáte, proč držet ještě finanční rezervu. Ve většině případů jsou finanční zdroje určené na výstavbu externí, tj. musíte si někde sjednat úvěr na bydlení, abyste se do rekonstrukce mohli pustit.

Naopak finanční rezerva jsou vaše peníze, které máte uložené třeba na spořicím účtu a držíte je pro případ ztráty práce a následného výpadku příjmů či třeba nutné potřeby zaplatit nenadálý větší výdaj. Finanční rezerva tak neslouží pro financování reality, ale vašeho života.

Jakmile zaplatíte poslední fakturu za stavební práce, je možné část peněz z úspor rozpustit do umoření dluhu sjednaného na bydlení.

Dočasný stav = trvalý stav

Plánujete-li v rámci rekonstrukce nějakou dočasnost, mějte na vědomí, že se zní časem stane trvalý stav. Proto si pečlivě rozmyslete, jestli se budete chtít později pouštět do dílčích přestaveb či stavebních úprav.

Kromě dalšího času navíc budete potřebovat i další peníze. V případě jejich absence budete nuceni žít ve stavebním provizoriu. Proto do svých plánů a rozpočtů případné stavební úpravy zahrňte rovnou, abyste je nemuseli řešit v budoucnu.

Financování rekonstrukce

Nedostatek finančních prostředků na rekonstrukci můžete odložit na dobu, kdy budete mít příslušný obnos k dispozici anebo můžete využít schůdnější cesty v podobě úvěru. Půjčit si lze třeba od rodinných příslušníků, ale také od finančních institucí, mezi které patří banky, stavební spořitelny a družstevní záložny.

Charakteristickými úvěry pro rekonstrukci nebo modernizaci bydlení jsou ty, které nabízejí stavební spořitelny. V některých situacích je výhodnější sjednání americké hypotéky, než úvěru ze stavebního spoření, ať už řádného či překlenovacího.

Je možné využít i standardní hypotéku. U té hrozí drobná komplikace předem daného spodního limitu, od kterého banky půjčují. „Dno“ pro úvěr se v současnosti pohybuje okolo 300 tisíc korun. Máte-li kalkulaci na nižší sumu, hypotéku s největší pravděpodobností nezískáte. Pro tyto případy si můžete sjednat například spotřebitelský úvěr.