reklama

Revize 2. pilíře: 74 nebo 78 tisíc účastníků druhého pilíře

redakce dne 05. 08. 2013 - 01:00

Během jednoho měsíce narostl počet účastníků druhého pilíře důchodového systému o několik tisíc osob. Vysvětlení je prosté.
 

Začátkem léta nás média zahltila počtem účastníků, kteří vstoupili do druhého pilíře důchodového systému během prvního letošního pololetí. O měsíc později jsme se dočkali zrevidování předchozích čísel. Počet účastníků 2. pilíře tímto zpřesněním vzrostl o čtyři tisíce.

Začátkem července byl ohlášen 74 573 účastníků zapojených do druhého pilíře, o měsíc později tento počet vzrostl na 78 436.

Odpověď je přitom velice jednoduchá a do určité míry i podobná situaci z loňského podzimu. Hlavní úlohu má v těchto počtech důchodová reforma, respektive rozšíření důchodového systému ze dvou na tři pilíře.

Podzim a léto v penzích

V minulém roce byl tuzemský penzijní systém dvoupilířový. Skládal se z povinného a dobrovolného pilíře. V dobrovolném pilíři bylo penzijní připojištění, jehož ukončení bylo naplánováno na 30. listopadu. Každý, kdo si do konce listopadu minulého roku uzavřel smlouvu z penzijního připojištění, získal nárok na původní podmínky a byl začleněn do transformovaných fondů. Od Nového roku 2013 byl tento produkt nahrazen doplňkovým penzijním spořením (DPS), jenž má podobné parametry a zároveň některé klady jako třeba možnost výsluhy po 15 letech v něm již nejsou obsažené.

Tento faktor stál za tím, proč lidé loni na podzim hromadně uzavírali smlouvy penzijního připojištění. Finanční poradci navíc stáli před pro ně důležitou změnou, které se týkaly provizí. Oproti tomu odměny za sjednání penzijního připojištění se odvíjely podle výše měsíční úložky, u doplňkového penzijního spoření mají provize pevně nastavený strop. Zatímco u „penzijka“ byla provize až několikanásobek měsíční úložky, u DPS je maximální výše provize něco málo přes 800 korun, přičemž poradce dostane provizi pokrácenou o náklady na provoz firmy, pro kterou pracuje.

Když poradci finišují

Na základě výše uvedeným faktorů je jasné, proč finanční poradci tolik chvátali, aby sjednávali lidem penzijní připojištění. Rozdíl v provizích „loni“ a „letos“ za produkty ve třetím pilíři mohou být při stejné výši měsíční úložky klidně i několikanásobné. Penzijní fondy navíc „přimhouřily“ oči a tolerovaly smlouvy, které přicházely na jejich back office oddělení ještě po Vánocích, avšak s listopadovým datem.

Podobná situace nastala i letos začátkem července. Penzijní společnosti přijímaly smlouvy s červnovým datem do poloviny července. Tak se stalo, že během června se zvýšila čísla z původně ohlášených 27 171 na 31 044.