reklama

Rizika a potenciál virtuální měny Bitcoin

redakce dne 21. 01. 2014 - 00:00

Osud virtuální měny bitcoin je značně nejistný. Z pohledu investora jde o velmi rizikovou investici s nejasným výsledkem.
 

Při založení virtuální měny v roce 2009 bylo velmi výhodné ji nakoupit a čekat, co se stane. Při minimální investici se tak dalo v průběhu několika let získat tisícinásobky a vytěžit maximum. A slovo těžit je v tomto případě více než výstižné. Bitcoin se totiž netiskne ani nerazí, nýbrž těží. V praxi jde o důmyslný systém serverů, který v pravidelných intervalech vydají přesně limitované množství bitcoinů. Toto množství navíc v čase klesá. Těžit může každý, těžaři se sdružují do uskupení a těží bitcoiny společně.

Údajně má být do roku 2140 vytěženo 21 milionů bitcoinů. Poté těžba ustane a v počítačových sítích bude proudit toto omezené množství. Největší množství této měny v oběhu bude v roce 2030. Následně těžba velmi zvolní a další století bude symbolická. To se samozřejmě bude snižovat tím, jak bude do budoucna přibývat různých nehod spojených se smazáním souborů, které již nyní plní přední stránky novin a zpravodajských portálů. Čtěte také: Jak emoce ovlivňují investora

Chyba za 150 milionů korun

V médicích se již objevují první ztráty bitcoinů. Časem bude přibývat zpráv o odcizení této virtuální měny. O pohádkové jmění přišel James Howells, jenž omylem při úklidu vyhodil starý pevný disk se 7500 bitcoiny. Tento případ není ojedinělý, byť ne všichni majitelé této virtuální měny přišly o tak velké peníze. Další možností, jak přijít o bitcoiny, je vlivem nekalých činností počítačových crackerů, kteří vykrádají počítače i webové peněženky, ve kterých máte tuto měnu uloženou.

Bitcoin je virtuální internetová měna, která dráždí světové finanční instituce, tak i investory, kteří v ní vidí potenciál ke zhodnocení kapitálu.

Cesta bitcoinu na vrchol

Bitcoin coby ryze internetová měna není závislá na žádné zemi nebo instituci. Měnu a především systém jejího dobývání navrhla osoba skrývající se pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Bitcoin tak nebyl primárně určen pro spekulace investorů, nýbrž jako virtuální platidlo. Čtěte také: Kdy investovat a kdy raději jen spořit?

Nejde o měnu, která je vyjádřená v podobě mincí a bankovek. Své bohatství můžete mít uloženo na přenosném USB flash disku nebo v počítači či v cloudu. Záleží jaký typ úschovy preferujete.

Cena jednoho bitcoinu, který se označuje zkratkou BTC, byla v únoru 2010 méně než jeden cent amerického dolaru. O rok později narostla hodnota bitcoinu na jeden dolar. Na konci roku 2012 se BTC vyšplhal k ekvivalentu 12 dolarů. V listopadu minulého roku se dal pořídit za tisíc dolarů a více. Mezitím se jeho hodnota propadala a vše připomínalo hodně volatilní houpačku. Podle analytiků American of Bank by měla hodnota jednoho bitcoinu vystoupat na 1300 dolarů a tam se dlouhodobě udržet. Jde o jedinou seriózní analýzu této měny. Žádné další renomované instituce se vnitřní hodnotou této měny nezabývaly takto podrobně. Čtěte také: Sestavujeme dlouhodobé investiční portfolio

Pohled analytiků na bitcoin je rozdílný. Zcela protichůdný názor má například Alan Greenspan, bývalý guvernér americké centrální banky FED. Ten varuje před případnou bublinou. Podobné varování vyslala do světa i Bank of China. Naopak Německo uznalo bitcoin jako oficiální virtuální měnu z jejíhož držení musí vlastník odvést daň z příjmů.

Příliš volatilní a nejistná investice

Investovat do bitcoinu se tak jeví jako příliš riskantní operace. Jestliže do ní investor nasedl v dobách, kdy jeden kus vyšel na pár centů, ten si mohl přijít ke slušným penězům. Takových šťastlivců bude s největší pravděpodoboností málo. Bitcoin je často přirovnáván ke zlatu, neboť na jednotku mají zhruba stejnou hodnotu vyjádřenou v dolarech. Na zlato si můžete sáhnout. Navíc jde o globálně akceptované aktivum.

Při investování do bitcoinu platí několik jednoduchých zásad. Nejdůležitější je neinvestovat úplně všechny finanční prostředky, ale jen jejich část. Do zlata se uvádí odložit pět až deset procent majetku, do bitcoinu vzhledem k jeho minimální historii a vysokým šancím na jeho zneužití to vidíme na symbolické jedno procento. Tato obezřetnost je namístě proto, že se o bitcoinu příliš mluví a zvolna přichází období, kdy se dostane na televizní obrazovky a stránky bulváru.

Větší šanci na úspěch budete mít tehdy, kdy zainvestujete i do dalších virutálních měn a budete čekat, jestli je potká podobný osud jako bitcoin. Při investicích ve výši několika set dolarů tak nejde o žádné velké položky, přičemž výnosy mohou být v relativně krátké době mohutné. Čtěte také: Zlato předá váš úspěch dalším generacím