reklama

Ropná jednička Exxon Mobil Corporation

redakce dne 05. 09. 2011 - 00:00

Ropa patří mezi nejznámější komoditu. Jenže toto černé zlato, jak se ropě občas říká, musí podstoupit náročný proces, na jehož konci je benzín nebo nafta v nádrži vašeho vozu. Představujeme největší naftařskou společnost světa. Řeč je o Exxon Mobil Corporation.

O těžařských firmách jste zřejmě již slyšeli. Ropa je dokonce natolik zajímavá, že v USA, ale i u nás a takřka po celém světě, běžel seriál s názvem Dallas, ve kterém členové naftařské rodiny Ewingů svádí litý boj mezi sebou, ale také s konkurenty, kteří by je chtěli připravit o lukrativní byznys. Ewingové vlastní společnost Ewing Oil, která těží ropu v Texasu nebo v Mexickém zálivu.

Vraťme se ale do reálného světa, kde firem jako těch ze seriálů Dallas je více než dost. Největší ropnou společností na světě je Exxon Mobil Corporation. Čtěte také: Při nákupu akcií se zajímejte o odvětví, ve kterém firma působí

Exxon Mobil Corporation

Společnost Exxon Mobil Corporation (zkráceně Exxon Mobil) se zabývá těžbou ropy a zemního plynu, její přepravou, rafinací, skladování, distribucí a prodejem koncovým spotřebitelům skrze sítě čerpacích stanic pohonných hmot.

Firma byla založena v roce 1870 ve Spojených státech. Nyní sídlí ve městě Irving, jenž leží v Texasu a zaměstnává po celém světě na 50 tisíc zaměstnanců. Název Exxon Mobil vznikl v roce 1999 sloučením dvou naftařských konglomerátů Exxon a Mobil. Na světě je společnost známá jednak pod svým aktuálním názvem, ale i pod několika dalšími jako je Exxon, Esso nebo Mobil.

Tržní kapitalizace společnosti Exxon Mobil činí aktuálně 349,54 miliardy dolarů. Exxon Mobil se již nějakou dobu drží na světové špičce firem podle tržní kapitalizace. Ukazatel P/E dosahuje hodnoty 9,45. Statistika obchodů s akciemi za poslední rok dosahuje rozpětí od 60,36 do 88,23 dolaru. Roční dividendový výnos činí 2,62 dolaru, čtvrtletní pak 47 centů. Uzavírací cena za jednu akcii, které jsou obchodovány na newyorské burze, byla v pátek 2. září 2011 na úrovni 71,xx dolaru. Čtěte také: Zisk na akcii vs dividenda

Hlavní konkurenti v globálním měřítku jsou společnosti BP, Conoco Phillips, Eni, Chevron Corporation, Marathon Oil Corporation, Petrobras, Petro China, Total, Repsol, Royal Dutch Shell, Statoil ASA nebo Suncor Energy Inc.

Významné milníky Exxon Mobil v roce 2011

Pro ropné společnosti je důležité, jakým tempem získávají ropná pole, na kterých mohou těžit ropu a zemní plyn. Ze zpráv ekonomické agentury Bloomberg vybíráme dvě informace o úspěších společnosti Exxon Mobil. První se týká objevení nových ložisek ropy a zemního plynu v Mexickém zálivu. Ve druhé aktualitě naleznete informace o spolupráci s polostátním ruským podnikem Rosněft v Arktickém oceánu.

Společnost Exxon Mobil začátkem letošního června oznámila, že v Mexickém zálivu objevila dvě ložiska ropy a jedno ložisko zemního plynu. Všechna ložiska by měla mít ekvivalentní kapacitu zhruba 700 milionů barelů ropy.

Na konci srpna roku 2011 společnost Exxon Mobil uzavřela smlouvu s ruskou společností Rosneft o tom, že společnými silami budou pátrat v ruské části Arktického oceánu po ropě. Podle prvních odhadů společnosti Exxon Mobil je v oblasti ruské části Arktického oceánu uloženo v ropném ekvivalentu okolo 100 miliard barelů ropy, respektive 35,8 miliard barelů ropy a 10,3 bilionů kubických metrů zemního plynu. Podle Geologické služby Spojených států skrývá Arktický oceán jednu pětinu světových a dosud neobjevených, ale zato těžitelných zásob ropy. Čtěte také: BRIC: Ruská ekonomika je závislá na těžbě a vývozu ropy

Úskalím spolupráce s ruskými polostátními firmami je fakt, že v minulosti byly americké společnosti přinuceny prodat své účasti jiným ruským firmám. V roce 2006 přinutila ruská vláda společnost Royal Dutch Shell prodat poloviční podíl své investice v oblasti poloostrova Sachalin ruské polostátní společnosti Gazprom. Cena za prodej podílu nebyla zveřejněna. Společnost Royal Dutch Shell do oblasti během deseti let investovala 20 miliard dolarů. Rusové si však od kontraktu mezi Rosneftem a Exxon Mobilem slibují nový trend ve spolupráci a v přitékání investic.