reklama

S finanční gramotností jsme na štíru

redakce dne 12. 07. 2013 - 01:00

Finanční gramotnost je velké téma. Setkávají se s ní děti na školách coby jedním z výukových předmětů. Základ tkví v rodině.
 

Jenže co chtít po rodičích, kteří jsou sami finančně negramotní. Přitom tato schopnost umět zacházet s penězi, plánovat jejich utrácení a získávání by mělo být něčím s čím se rodíme. Není tomu tak. V některých případech nestačí ani selský rozum. Poté musí nastoupit školní škamna a nacpat do hlav dětí a dospívajících základní principy jak spravovat osobní a později i rodinné finance.

Existuje plno učebnic a výukových materiálů, které se touto problematikou cíleně zabývají. Zlé jazyky tvrdí, že učit finanční gramotnosti děti, které si ještě vlastní peníze nevydělávají, je zbytečné.

Finanční gramotnost není žádná věda. Jakmile se naučíte trojčlenku, procenta a procentní body, máte za sebou nutný matematický základ.

Čísla nejsou těžká

Komplikace však netkví v samotných počtech. Podstata spočívá v porozumění jednotlivých finančních produktů, vztahů mezi nimi a životním plánování. Svůj díl má i prostá lidská lenost, kdy je nejvhodnější nic neřešit. Obchodní podmínky jsou častou příčinou toho, proč lidé nejeví sebemenší zájem o jejich prostudování a pochopení.

Podle jednoho průzkumu České asociace pojišťoven údajně něco přes polovinu dotázaných nečte pojistnou smlouvu, část ji ani nepochopí. Namísto, aby se zeptali patřičně kvalifikované osoby, ke které chovají důvěru, mávnou nad smlouvou rukou a pod patřičnou kolonkou se podepíší. A poté se nestačí divit.

Tristní vracení poplatků

Největším úskalím se stávají písmenka. Počty stojí až jako druhé v řadě. Kuriózně působí boj veřejnosti za vracení bankovních poplatků. Proč by měly banky či úvěrové společnosti vracet peníze za vedení úvěrového účtu, když s poplatky klient ve smlouvě souhlasil? I toto je známka nízké finanční gramotnosti. Nabízí se tak argumentace, že když někdo podepsal smlouvu, ve které se o poplatcích psalo, proč je nyní všemu jinak a lidé chtějí vrátit něco, k čemu se smluvně zavázali?

Příští série žalob bude na banky a další nebankovní instituce, že půjčují za příliš vysoký úrok, který je přece nemorální. Přílišná regulace spojená s nízkou finanční gramotností tak představuje krok zpět. Na jedné straně snažíme ochránit nezkušené spotřebitele anebo ty, které byli pod nátlakem k něčemu přinuceni. Ochrana se však vztahuje i na protřelé harcovníky, jenž se snaží na systému benefitovat a vydělat na něm.

Finanční gramotnost tak spočívá naučit se porozumět textu, správně jej interpretovat a umět si spočítat vše, co souvisí se základními finančními potřebami. Někdy stačí málo. Třeba naučit děti na základních školách v čem se odlišuje procento a procentní bod.