reklama

S kým a jak mluvit o penězích

redakce dne 07. 05. 2018 - 00:00

S kým je vhodné mluvit o vašich příjmech, spoření, úvěrech? A jakým způsobem nezávazně zjišťovat finanční situaci vašich přátel a známých?

Peníze jsou ožehavým konverzačním tématem takřka pro kohokoliv. Není příliš dobré se bavit detailně o svých příjmech a výdajích, případně nepřiznaných příjmech a z toho plynoucích zkracených daní. Přesto byste měli mít dobrou představu o tom, kolik vydělává váš partner, jak si stojí vaši potomci a orientačně pak mít přehled o penězích vašich přátel a známých.

Čtěte také: Udělejte si pořádek ve svých penězích

Znalost výše platu je dobrá mezi dlouhodobými partnery, manžely a mezi rodiči a jejich potomky.

Proč? Protože bavení se o penězích je známka vyspělosti vašeho přátelství a partnerství. Nemusíte samozřejmě před kamarády u piva rozebírat svou detailní finanční situaci, ale informace, že si stojíte dobře a nemáte nouzi o peníze také není k zahození.

Vím, kolik vyděláváš

Jedna z nejošemetnějších informací je ta o příjmech – ať už mzdě, či platu, anebo příjmů plynoucích z podnikání. Mezi kolegy by měla být informace o mzdách tabu. Znalost platu kolegů v zaměstnání přináší rovněž komplikace. Ať už závidění si anebo špatný pocit z toho, že vy jste ten, který bere ze všech nejméně, případně máte plat dostatečně vysoký, ale ostatní jsou z toho nervózní.

S dosahovanými příjmy je to podobné jako s důchodem. Také nechcete, aby široké okolí vědělo, jak vysokou penzi pobíráte.

Čtěte také: Inventura v osobních a rodinných financích

Na pracovišti se vyhněte i nepřímým zmínkám o vašem příjmu. Odpusťte si okaté věty typu: To je třetina mého platu. anebo Za hodinu vydělám 220 korun.

Zlatá střední cesta

U peněz mějte relativně jasno. Výši mzdy nechte pro vaše okolí jako neurčitou. Jak si stojíte po finanční stránce by měla znát vaše rodina, ale ne nijak detailně. Bohatě stačí vědomí, že jste bez dluhů a nějaká ta sumička (necháme na vás, jak vysokou částku si doplníte) se vám povaluje na kontu.

Čtěte také: Jaké finanční produkty byste měli mít

Obdobně je tomu u finančních produktů. Informace o doplňkovém penzijním spoření je dostatečná, případně ji můžete rozšířit o sdělení, že uplatňujete maximální odpočet z daní příjmů. Totéž platí o životním pojištění nebo stavebním spoření. Kolik investujete do akcií a kolik jich máte, to už nemusíte nikde příliš šířit.