reklama

S přípravou na stáří začněte ještě dnes

redakce dne 13. 06. 2012 - 01:00

Finanční plánování vám usnadní cestu životem natolik, že se budete moci věnovat i jiným záležitostem, než jsou peníze.
 

Jistě jste už někdy viděli zájezd německých penzistů, kteří přijeli do Česka poznávat památky, dobře se najíst a koupit suvenýry pro vnoučata. Většina z nich vypadala šťastně. A tím, že to byli Němci, tak jste si mohli pomyslet, že se jedná o zajištěné seniory. Možná jste zatoužili po tom, že v důchodu se budete také věnovat cestováním po okolních zemích. Alfou i omegou pro tento koníček jsou peníze. Na jednu cestu jich moc nepotřebujete. Pro strávení letní sezóny na cestách však ano.

Abyste prožili spokojený podzim života, je vhodné se zajímat již co nejdříve o to, jaká kvalita života vás ve stáří čeká a na kolik vás vyjde. Vývoj státních penzích bude mít do budoucna charakter připomínající přistávající letadlo. Ceny za základní služby spojené s bydlením jako je nájem, poplatky spojené s užíváním bytu, energie, vodné a stočné, vytápění budou dražší než je tomu dnes. Podle některých ekonomů nás čeká za státní penzi velice skromný život.

Začněte dnes, nikoliv zítra

S finančním plánováním na stáří začněte ještě dnes. Se zvyšujícím se věkem rostou i náklady na vytvoření stejně velké finanční rezervy. Jestliže se čerstvý třicátník rozhodne odložit zajištění na stáří o deset let, stoupnou jeho měsíční náklady o 130 procent za předpokladu, že bude vytvářet stejně velkou rezervu, jako kdyby začal ve třiceti.

Se zajištěním na stáří je vhodné začít v okamžiku, kdy vám na účet přijde první výplata. Pro většinu lidí je tento přelom mezi 20. až 30. rokem života.

Peníze nespořte, investujte

Zbývá-li vám do odchodu do důchodu 20 let a více, nemá pro vás význam, abyste veškeré peníze na penzi odkládali do konzervativních produktů jako jsou spořicí účty, termínované vklady nebo stavební spoření. Hodnota peněz dnes a za dvě dekády bude odlišná. Sofistikovaným spořením, které z dlouhodobého hlediska překoná inflaci, sice zachováte hodnotu peněz, ale zbytečně přijdete o výnosy, které jste z finančních prostředků mohli získat. A to je škoda.

Část peněz proto raději investujte. Jestliže odložíte každým měsícem 2900 korun a během třicetiletého investičního horizontu získáte roční průměrný šestiprocentní výnos (přičemž inflace bude činit tři procenta), budete si moci vyplácet ve vašem stáří měsíční rentu ve výši deseti tisíc korun. Výpočet je stanoven pro dožití v délce 15 let.

Chcete-li se dožít spokojeného stáří, je vhodné začít myslet a skutečně odkládat peníze co nejdříve.