reklama

Sám sobě finančním doktorem

redakce dne 24. 02. 2014 - 00:00

Finanční poradci nejsou jedinými, kteří vám poskytnou odborné rady a případná řešení. O své finance můžete pečovat i ve vlastní režii.
 

Základní finanční dovednosti se dají naučit za jedno odpoledne. Horší je to s jejich dodržováním. Je nutné dodržovat určitou dávku finanční disciplíny, aby se vaše plány nezhroutily jako domeček z karet.

Stejně jako lékaři, tak i finanční poradci nabízejí řešení jistých situací. U prvně uvedených jde o léčení a prevenci vašeho těla a duše, druzí nabízejí péči o vaše peníze a častečně život ve vaší budoucnosti.

Jednodušší choroby je však možné léčit vlastními silami. Mnohdy k tomu stačí klid na lůžku a dostatek tekutin. U peněz je tomu podobně. Jednodušší záležitosti zvládnete sami. Na komplikovanější řešení jsou finanční poradci a další experti. Čtěte také: Máte finančního poradce?

Příjmy mínus výdaje

Úvod do financí není přitom nikterak složitý. Stačí si spočítat své příjmy a výdaje a zjistit, jestli vám hospodaření vychází v plusu. Je-li tomu tak, můžete pokračovat do dalšího bodu. Tím je vytvoření odpovídající finanční rezervy. My jsme zastánci alespoň trojnásobku měsíčních výdajů. Čtěte také: Inventura v osobních a rodinných financích

Někteří finanční odborníci operují s troj nebo pětinásobkem měsíčních výdajů, ale proti této myšlence stojí jedna praktická záležitost. Co když máte vysoké příjmy a nízké výdaje? Je zbytečné držet na spořícím účtu příliš vysokou sumu, když lze zbylé peníze výhodněji zhodnocovat.

Máte-li vybudovanou dostatečně velkou finační rezervu, zbývá poslední krok. Tím je stanovení priorit a cílů, kterých chcete v budoucnu dosáhnout.

Zajištění na stáří

Nejdůležitější prioritou je přitom stáří a zajištění dostatečné finanční rezervy. Udává se, že vhodnou sumou pro dlouhodobé investování je odkládání desetiny čistých příjmů stranou. Aby to nebylo tak jednoduché, s těmito penězi nelze až do vaší penze nijak počítat. Především dostanete-li se v průběhu času do nepřiznivé životní situace, ve které by se vám každá koruna hodila. Čtěte také: Pětistovka měsíčně vás v penzi nespasí

Peníze jednou odložené na důchodový účet můžete považovat za utracené. Zkrátka s nimi nepočíteje. Proto je důležitá dostatečná finanční rezerva. Klidně může být i vyšší, třeba pětinásobek, sedminásobek nebo dvanáctinásobek vašich měsíčních výdajů. Jen počítejte s tím, že ani velká peněžní rezerva nemusí být dvakrát výhodná. Především tehdy, jste-li v relativně stabilizované finanční situaci. Zbytečně vám tak mohou unikat výnosy. Čtěte také: Váhající investoři a přespoření spořivci

Tento stručný výtah by měl stačit každému, aby si stanovil základní finanční priority. Pro sjednání a uzavření finačních produktů můžete využít služeb finančního poradce. Případně svůj plán vylepšit o jeho doporučení. Čtěte také: Finanční poradenství blízké budoucnosti