reklama

Šest klíčových údajů při sjednání cestovního pojištění

redakce dne 08. 04. 2011 - 00:00

Představíme vám šest klíčových údajů, které by neměli chybět ve vaší smlouvě cestovního pojištění. Aby se váš pobyt v cizí zemi nestal noční můrou, vyplatí se zřídit si cestovní pojištění. Ještě než odjedete, měli byste si zkontrolovat pojistnou smlouvu.

Začíná jaro a období dovolených, případně eurovíkendů. Řada lidí se rozhoduje, že svůj volný čas stráví v zahraničí. Je vcelku jedno jestli využijete cestovního pojištění prostřednictvím vaší platební karty anebo zajdete do pojišťovny a založíte si novou smlouvu cestovního pojištění. Než definitivně vycestujete, měli byste se ujistit, že smlouva cestovního pojištění je sjednaná přesně podle vašich požadavků. V případě pojistné události v zahraničí budete těžko „bycha“ honit.

Kde si sjednat cestovní pojištění?

Cestovní pojištění si můžete sjednat například u ČSOB Pojišťovny.

Rozsah pojistné ochrany

Klíčovou položkou při výběru cestovního pojištění je rozsah pojistné ochrany. Mezi ní se počítá například náhrada léčebných výloh, odškodnění v případě úmrtí, pojištění odpovědnosti za škodu anebo odškodnění v případě ztráty zavazadla.

Pokud si například sjednáte pojištění v rámci tzv. běžně turistiky, ale cílem vaší cesty je zdolání Mount Blancu, těžko můžete v případě nehody pojišťovně tvrdit, že jste nevěděli, že se budete pohybovat v takto extrémně nebezpečných podmínkách. Podobné je to třeba i v případě, že se chcete v rámci své dovolené v Chorvatsku potápět, ale v pojistné smlouvě jde o výluku z pojištění.

Jestliže máte v plánu netradiční aktivity, měli byste to pojišťovně oznámit, aby vás kromě běžného cestovního pojištění připojistila i rizikovým pojištěním.

Výše limitů pojistných lékařských výloh

I když v rámci zemí Evropské unie, Islandu, Švýcarska, Lichtenštejnska a Norska platí evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), který je součástí vaší kartičky u zdravotní pojišťovny, nemůžete očekávat, že vám bude za každých okolností poskytnuta odpovídající zdravotní péče. Respektive po vás nebudou zdravotnická střediska nic požadovat.

EHIC vás neochrání. Stačí, abyste v zahraničí vinou nemoci, ze které se v Česku léčíte, zkolabovali, a pojišťovna může odmítnou zaplatit část léčebných výloh. Proto je vhodné pamatovat na dostatečnou výši limitů pojistných lékařských výloh. Mezi tuzemskými pojišťovnami lze sjednat limity v rozmezí od 0,5 do 1,5 milionu korun. Mnohé pojišťovny doporučují limit okolo jednoho milionu korun.

Hlídejte si délku pobytu

Pokud si nesjednáváte pojištění na dobu jednoho roku, hlídejte si, na jak dlouho vám bude pojistka platit. Odjíždíte-li na dvoutýdenní dovolenou, je vhodnější délku pobytu v rámci pojištění o pár dnů prodloužit. Nikdy nevíte, co se může stát. Třeba se politická situace v dané zemi natolik zhorší, že odjezd bude o pár dnů odložen. Případně může mít váš dopravní prostředek (jedno zda letadlo, autobus nebo jiný typ prostředku) technické problémy a vy si tak svou dovolenou prodloužíte.

Pojištění zavazadel

Není na škodu si pojistit zavazadlo. Občas se některé během transportu ztratí, poškodí anebo vám ho může nějaký nenechavec prošacovat a vzít si z něj co uzná za vhodné. Prostudujte si podmínky vaší pojistné smlouvy, jestli máte pojištěné i zavazadlo. Pokud ano, tak na jakou částku je pojistné krytí. Případně si zavazadlo dopojistěte sami. Optimální je pojistná částka na deset až dvacet tisíc korun.

Spoluúčast

Může se stát, že pojišťovna kryje jen část pojistné události a to do výše pevně dané částky anebo procenta z celkové škody. Řada pojistných smluv můžete uzavřít i bez této spoluúčasti. Proto byste měli zvážit, co je pro vás v danou chvíli nejvýhodnější.

Územní platnost

Chystáte-li se cestovat do zahraničí, vždy byste měli své pojišťovně sdělit, do jaké země se chystáte. Není nic horšího, než na místě zjistit, že vaše pojistka nekryje škody vzniklé ve státu, ve kterém chcete strávit dovolenou.

Těchto šest základních bodů byste měli mít vždy na mysli před každým sjednáním cestovního pojištění. Ještě než podepíšete pojistnou smlouvu a zaplatíte pojistné, byste se měli přesvědčit, že daná pojistka pokryje všechna rizika, která vás v zahraničí mohou potkat.