reklama

Simulace důchodu

redakce dne 03. 10. 2014 - 00:00

Jaký budu mít důchod? Nebudu na stará kolena živořit? Pokládáte-li si tyto otázky, máme pro vás řešení, jak vyžít s budoucím příjmem.
 

Na samém začátku tohoto příspěvku upozorňujeme, že nejde o oficiální postup stanovení penze. Výši vašeho důchodu nelze spočítat laickými ani poloprofesionálními metodami, natož odhadnout bez alespoň zevrubného propočtu, který provádí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Orientační výši vašeho případného starobního důchodu určíme na základě tuzemských zvyklostí. Čtěte také: Bohatnoucí senioři

Simulace důchodu je podobná testu, jestli máte dostatek finančních prostředků ke splácení hypotečního úvěru. V určitých případech jsou simulace splátek hypotéky určitým indikátorem, který vám velice spolehlivě napoví, zda-li máte potřebnou disciplínu ke splácení. Hypoteční test by měl ideálně trvat rok. Nic hrozného se nestane, pokud ho provádíte i delší dobu, aniž byste pozorovali potíže při splácení nanečisto. Čtěte také: Kolik peněz ztratíte při spoření na důchod?

Zahrajte si na ČSSZ

Pro simulaci penze je nutné odhadnout orientační výši vašeho potenciálního důchodu. Pro tyto účely můžete použít univerzální návod. Dosahujete-li dlouhodobě, nejméně od roku 1986 zhruba průměrného či lehce nadprůměrného příjmu, bude se vaše penze pohybovat okolo 40 procent z vaší aktuální čisté mzdy. Pakliže bude činit mezi 11 až 13 tisíc korun, oscilujete v mezích aktuálního průměru starobního důchodu v režimu unisex, který k 30. červnu 2014 činil 11 050 korun. Starobní důchod nižší osmi tisíc korun pobírá desetina penzistů. Devět z desíti seniorů nemá mzdu vyšší 13 900 korun.

Zároveň platí, že lidé, jenž odcházejí do penze v posledních letech, pobírají důchod vyšší než je uvedený průměr. Ze statistik lze totiž vyčíst jak průměrný důchod coby jedno číslo za všechno seniory, tak podle pohlaví a zároveň i podle toho, kdy kdo šel na penzi.

Podotýkáme, že výše uvedený postup odhadu starobního důchodu platí pro osoby, kterým chybí do odchodu do penze nanejvýše pět let.

Nyní máte k dispozici jedno číslo. Klidně ho zaokrouhlete na celé tisíce nahoru. Suma, kterou jste kvalifikovaně odhadli, představuje vaši domnělou penzi, se kterou musíte vyžít.

Odkloňte peníze, vynulujte účet

Pro simulaci důchodu je vhodné přesunout veškeré peníze mimo váš běžný účet. Zbytečně by vás to svádělo k podvádění. Odloňte veškeré příjmy, které vám chodí na konto. Můžete se inspirovat vynulováním účtu. Druhou možností je zřízení nového bankovního účtu, na který si budete přeposílat potenciální důchod, a za kterého budete zároveň hradit všechny běžné výdaje. Čtěte také: Kolik milionů korun zajistí slušnou penzi?

Budete-li během simulace provádět větší nákup, třeba pořízení nového vozu, případně budete doplácet mimořádnou splátku hypotéky, anebo třeba rekonstruovat vaše obydlí, sáhnete s největší pravděpodobností do rezerv. Taktéž byste učinili i v penzi.

Tři měsíce jako začátek

Simulaci důchodu provádějte po určitou dobu, nejméně po tři měsíce. Během tohoto období získáte dostatečně kvalitní zpětnou vazbu o tom, jak velkou šanci máte využít z vaší budoucí penze. Kromě toho nezapomeňte, že ze zkušeností penzistů vyplývá, že životní náklady v penzi mírně klesnou. Třeba i díky tomu, že nebudete muset vynakládat část rozpočtu na dojíždění za prací anebo třeba na ošatné. Těžko po seniorech budou jejich potomci či pravnuci požadovat kapesné. Čtěte také: Valorizace penze ve vlastní režii