reklama

„Singles“ a „mingles“ v zajetí malých bytů

redakce dne 04. 03. 2014 - 00:00

V myslích lidí přetrvává zažité klišé, že pro jednotlivce stačí garsonka. Chtělo by se vám žít na pár metrech čtverečních?
 

Tuzemští singles a mingles, jsou poměrně mladou sociodemografickou skupinu, která u nás zatím příliš nezdomácněla. Přibývá však služeb, které se na povětšinou mladé profesionály z větších měst zaměřují. Patří mezi ně i bytová výstavba. Nejžádanější jsou údajně malé byty s dispozicí 1+kk a 2+kk. Tyto startovací byty jsou obývány výhradně jednou osobou. Čtěte také: Jak investovat do „druhého bydlení“?

Limitujícím důvodem pro pořízení malého bytu je cena. V době psaní tohoto příspěvku byl na serveru sreality.cz 20metrový byt v pražských Holešovicích za 1,44 milionu korun. Metr čtvereční vycházel na astronomických 72 tisíc korun. O trochu nižší ceny bytu lze najít v nabídce jednoho tuzemského developera, který se angažuje na pražském Proseku. Tamní byt o dispozici 1+kk vyjde na 1,5 milionu korun. Cena za metr čtvereční vystoupá na 51 tisíc korun. Budoucí majitel tak získá 26,5 metru čtverečních obytné plochy plus další 2,7 metru plošných coby příslušenství.

Z výše uvedeného plyne, že pro tuzemské singles a mingles jsou typově určené malé byty. Ne proto, že by samostatně žijící lidé chtěli malý byt, jako spíše to, že na větší nemají potřebné finance. Případně nedostanou od banky dostatečně vysoký úvěrový rámec. Čtěte také: Mamahotel aneb Kdopak bydlí u maminky?

Singles nebo mingles?

Singles znamená osobu žijící bez partnera. Mingles jsou jejich opakem, partnera mají, avšak žijí odděleně. Tento způsob soužití přináší výhody, avšak i zápory. Z finančního hlediska zatěžuje oba partnery náklady na bydlení, které by se v případě společného bydlení snížily.

Padesát tisíc za metr čtvereční

Dlouhodobou bolestí tuzemského realitního trhu jsou vysoké ceny nemovitostí. Při našich orientačních výpočtech se dá dosáhnout nejméně o jednu třetinu lepších cen na metr čtvereční, než je tomu u většiny aktuálních developerských projektů.

Podle nedávného průzkumu agentury Stem/Mark vyplynulo, že necelá desetina lidí v Praze (8,2 procenta) bydlí samostatně. S rodiči bydlí 23 procent mladých lidí, kteří tvoří cílovou skupinu budoucích „singles“. Přes polovinu rodičů (55 procent) v průzkumu řeklo, že pro své potomky uvažují o pořízení bytu. Čtěte také: Jak na druhý, třetí a další byt?

Z úst zástupců developerských společností plyne, že singles se zaměřuji na architektonickou podobu obytných domů, požadují nadstandardní vybavení bytů a dbají o exkluzivní lokalitu. Požadují klidné prostředí v zeleni a s dostatečným spojením do centra města a s možností aktivního odpočinku. Nezajímají se však o velikost bytu. Životní prostor omezený na 30 metrů čtverečních není určen pro dlouhodobější bydlení. Developeři v poslední době začali budovat byty s ještě nižší plochou. Zatímco před deseti lety bylo možné koupit například byt o dispozici 2+kk ve velikosti 50 metrů plošných, nyní je výměra reality o pětinu nižší. Čtěte také: Generace singles aneb Křehké balancování s osobními financemi

Byt jako investice?

Marketingové kampaně bank a stavebních spořitelen nabízející úvěry na bydlení často zmiňují byt jako investici, která dlouhodobě udrží hodnotu peněz a navíc z ní mohou proudit peníze z pronájmu. Tato představa je absurdní především tehdy, jde-li o byt v Praze nebo v jiném větším a zároveň bohatém českém městě. Poměr výše investice a potenciální příjem z ní řadí byt na podobnou úroveň jako termínovaný vklad. Pochopitelně za předpokladu, že si můžete od samého počátku dovolit ten luxus nechat na depozitu stejnou sumu, jako za kterou byste si pořídili realitu.