reklama

Skvělá doba pro zvýšení platu

redakce dne 12. 08. 2016 - 00:00

Pro zvýšení platu, povýšení anebo rozšíření pracovních činností je nyní ta správná chvíle.
 

Současná nízká nezaměstnanost má na svědomí vyšší fluktuaci zaměstnanců. Pro ni hovoří především růst platů a široká nabídka pracovních míst. Tyto dva faktory jsou důvodem pro změnu zaměstnání. Vidina vyšší odměny a zároveň obstojná nabídka práce. Široká nabídka volných míst slouží jako pojistka pro případy, kdyby to u nového zaměstnavatele nevyšlo.

Čtěte také: Nejlepší čas na změnu práce

Nejen zvýšení platu

Aktuální situace nahrává i těm, kteří změnu místa nechtějí. Přesto se mohou pokusit o získání vyššího mzdového ocenění, případně rozšířit vějíř bonusů a benefitů. Svoji roli mají i zajímavé interní projekty, které se v blahobytných dobách spouštějí. Firmy mají dostatek zakázek a peněz na účtech a zároveň je žene touha po investicích.

Určitým zpestřením pracovních úkolů jsou zmíněné interní projekty, které by jinak byly nedostupné. Zaměstnavatelé na ně nemohou sehnat schopné pracovníky, případně by je nedokázali vytížit na sto procent. Příležitost získávají současní zaměstnanci, kteří dostanou možnost rozšířit své pracovní dovednosti. Na své si v dobách hojnosti přijdou zkrátka všichni.

Čtěte také: Jak vypadá dobré pracovní místo?

S přestupem neotálejte

Jsou-li finanční možnosti vašeho nynějšího chlebodárce na maximu, případně se nechce zaměstnavatel nechat vydírat rostoucími požadavky, zvedněte kotvy a porozhlédněte se jinde. Prim hrají ti, kteří mohou nastoupit okamžitě. Zkrátka nepřijdou ani tací, kteří mají standardní dvouměsíční výpovědní lhůtu.

Čtěte také: Minulé pracovní úspěchy nejsou zárukou těch budoucích

Každé ukončené čtvrtletí u jednoho zaměstnavatele se počítá. Doby, kdy jste v jednom zaměstnání pracovali dlouhá desetiletí, nepochybně skončily. I v dobách hojnosti dochází na straně firem k úsporám. Ty se projevují i ve mzdách. Zvýšení platu proto nemusí být na pořadu dne u celé řady společností.

Po půlroce měňte známosti, ne práci...

Zaměstnání neměňte příliš často. Ideální doba praxe u jednoho zaměstnavatele neexistuje, přesto přílišné změny nepůsobí důvěryhodně. Za optimální dobu lze považovat od tří do pěti let, případně i déle, máte-li štěstí na kariérní posun v rámci jedné organizace anebo skupiny. Pracovat celý život pro nadnárodní korporaci má také své klady, především z hlediska příležitostí po průběžných obměnách pracovního zaměření.