reklama

Sloučení půjček do jedné někdy nepomůže

redakce dne 15. 08. 2013 - 01:00

Konsolidace úvěrů je v tuzemsku již nějaký ten pátek běžnou praxi. Ne každé sloučení dluhů do jednoho je dobré.
 

Jistě jste již slyšeli o tom, že můžete své stávající úvěry sloučit do jednoho. Usnadníte si tím administraci dluhů a možná ušetříte nějaké peníze na splátkách. Nemusíte splácet více splátek a při každé změně se klepat strachy, jestli jste správně zadali číslo účtu nebo variabilní symbol. Některé úvěrové společnosti čekají na jakoukoliv chybu dlužníka, aby ho následně stáhly z kůže. V tomto příspěvku vám poradíme, jak na dluhy, aby se nestaly vaší celoživotní noční můrou.

 

Koho spasí sloučení půjček?

Na sloučení půjček, též rovněž konsolidaci nebo refinancování úvěrů, vydělá každý, kdo potřebuje snížit velikost měsíční splátky anebo snížit úrokovou sazbu.

Refinancování však není vhodné pro toho, kdo si chce nabrat další úvěr, avšak se stávající výší splátek by ho již finančně neutáhl. Tento postup je nejrychlejší cestou do dluhové spirály.

Konsolidace úvěrů má svůj význam tam, kde umožní dlužníkovi snížit finanční zátěž. Jde o jakousi výměnu za pohodu při splácení vykoupenou přeplacením půjčky. Zaplacení více peněz na úrocích a dalších poplatcích je pro řadu dlužníků snesitelnější, než nepříjemný tlak z toho, že nestíháte splácet své závazky.

Konsolidace není pro každý úvěr

Aby to nebylo úplně tak jednoduché, má konsolidace úvěrů několik omezení. Jedním z nich je, že ne všechny úvěry je možné sloučit do jednoho. Jak vlastně taková konsolidace probíhá v praxi? Předně jde o to, že se spočítá hodnota všech dosud nesplacených úvěrů. Tyto půjčky se uhradí z jednoho většího úvěru. Dlužník splácí pouze jeden dluh namísto vícero závazků.

Než se pustíte do slučování úvěrů, pročtěte si úvěrové smlouvy. Narazíte-li v nich na neexistenci předčasného splacení, anebo bude tato možnost draze vykoupena sankčním poplatkem, může se případná konsolidace prodražit.

Dobrou možností je, ohlídat si případné předčasné splacení úvěru již při jeho sjednávání. Není-li toto možné, porozhlédněte se po jiné bance, družstevní záložně nebo úvěrové společnosti. Nemá cenu si dopředu zavírat dveře.