reklama

Aktuální téma: Spoření na důchod by nemělo být povinné

Eva Nachtmannová dne 15. 02. 2011 - 12:00

Dvojice českých ekonomů rozvířila diskusi o důchodové reformě. Upozorňují zejména na fakt, že by spoření na penzi nemělo být povinné, ale dobrovolné. Hlavní obava však pramení z možného tunelování penzijních fondů.

I když je otázka důchodů palčivá, pro většinu české populace jde o abstraktní téma, které se jich dotkne až za několik desetiletí. Proto mohou lidé diskusi vnímat jako zbytečnou.

Důchodová reforma v režii politiků

Dosud se o reformě důchodového systému mluvilo jako o nutnosti. Scénář je zhruba následující. Vytvořit takovou legislativu, která lidem pod 40 let nařídí povinné spoření na důchod. Vybrat si budou moci z několika předem nastavených investičních programů. Ty budou od ryze konzervativních, až po růstové.

Až do letošního února byla připravovaná důchodová reforma zcela pod taktovkou vlády a expertní komise, kterou vedl Vladimír Bezděk. Ten ostatně není v tomto typu komise žádným nováčkem, neboť již před několika lety vedl podobnou komisi se stejným cílem. Tehdy však jeho doporučení vyšuměla. Nyní se ukazuje, že i když je důchodová reforma po odborné stránce připravena a má potřebnou politickou vůli, nestojí jí nic v cestě.

Připravovaná důchodová reforma je příležitostí zejména pro finanční poradce, jejichž potřeba o něco málo vzroste. Čtěte více: Důchodová reforma jako dobrá příležitost pro finanční poradce

Důchodová reforma jako velký tunel

Před několika málo dny se ekonomové v podání Markéty Šichtařové a Vladimíra Pikory, jenž vlastní společnost nextFinance, rozhodli vstoupit do diskuse o podobě důchodové reformy.

Ekonomové se volně inspirovali videem Jiřího Mádla a Marthy Issové, kteří loni před volbami do poslanecké sněmovny přišli se spotem Přemluv bábu.

Ve videu Šichtařová s Pikorou varují, že povinné fondové spoření na penzi nese znaky tunelů, které mají v Česku letitou tradici a špatnou pověst. Brojí zejména proti tomu, že stát něco nařídí a jakmile se dostane do obtíží, nebude váhat ani minutu, aby si penězi z fondů opět nepomohl. K podobné situaci došlo loni v Maďarsku. Stát se dostal do dluhových problémů a jako jedno z možných řešení zvolil na úhradu svých závazků naspořených peněz svých obyvatel. Podobný scénář by se mohl odehrát i v Česku. V přiložené tiskové zprávě totiž ekonomové ze společnosti nextFinance upozorňují, že v zemi panuje nízká politická a podnikatelská kultura. Tyto faktury mohou podle ekonomů svádět k vytunelování fondů.

Šichtařová s Pikorou jsou proti povinnému fondové řešení, které nepovažují za správné. Raději by zvolili cestu, kdy si lidé dobrovolně spoří na poklidné strávení podzimu života.