reklama

Finanční rezervy

Josef Janda dne 19. 11. 2010 - 00:00

I vytvářením peněžních rezerv v osobním nebo rodinném rozpočtu má svá pravidla. Spořit může mladý muž před založením rodiny, ale také prarodič, který chce vnoučatům usnadnit start do života.

Pro spoření, ale i investování platí, že by si měl člověk nejdříve vybudovat finanční rezervy, a až poté se pouště do dalšího zhodnocování svých peněz. Podle řady odborníků z oblasti bankovnictví nebo finančních poradců platí, že člověk by si měl vytvořit finanční rezervu ve výši trojnásobku svých pravidelných měsíčních výdajů.

Čtěte také: Proměny finanční rezervy v průběhu života

Tyto peníze slouží pro případ, že by člověk ztratil práci anebo pro náhlý nákup domácích spotřebičů jako je například pračka nebo lednička. I výdaj ve výši 10 tisíc korun může člověka žijícího od výplaty k výplatě zaskočit.

Jak vysoká by měla být finanční rezerva? A proč by tyto rezervy rodina měla vytvářet? Odpovědi na uvedené otázky se dozvíte níže.

První a druhý krok k tvorbě finančních rezerv

Prvním krokem k tvorbě finančních rezerv je přesné spočítání měsíčních výdajů. Jestliže má člověk výdaje vyšší než příjmy, je něco v nepořádku. Jsou dva způsoby, jak osobní nebo rodinné finance vyrovnat.

Čtěte také: Rozdíly mezi úsporami a finanční rezervou

Prvním způsobem je omezení výdajů a druhou možností je zvýšení příjmů. Třeba tím, že člověk požádá svého zaměstnavatele o zvýšení platu anebo si najde lépe placenou práci, případně brigádu.

Druhým krokem pro vytváření finančních rezerv je založení spořicího účtu. Nejvhodnější je takový, který je veden bezplatně a úroková sazba není závislá na objemu finančních prostředků. Tvrzení, že si každý ohlídá určitou část peněz na svém osobním účtu, není pravdivá. Každého svádí utratit více, než ve skutečnosti potřebuje.

Jak ušetřit v domácnosti

Každý člověk může ušetřit zhruba desetinu svých měsíčních výdajů tím, že omezí část své spotřeby. Úspory by neměly jít na úkor nutných výdajů jako je třeba neplacení nájmu nebo energií.

Čtěte také: Úspory desetkrát jinak

Mezi rychlé možnosti, jak může například čtyřčlenná rodina omezit své výdaje a tím i něco ušetřit, patří snížení spotřeby pochutin nebo konzumace limonád. Rovněž snížení počtu vykouřených cigaret nebo návštěv v restauracích vede k ušetření peněz. Týdně tak může jít o stokorunové částky.

Jestliže všichni členové rodiny dojíždějí v rámci města do školy nebo do zaměstnání, stojí za zvážení, jestli nepořídit všem členům čtvrtletní nebo roční kupony na městskou hromadnou dopravu. Například rozdíl při nákupu jednoleté pražské Opencard anebo dvanácti měsíčních kuponů je pro dospělého 1850 korun.

Čtěte také: Zbytné a zbytečné výdaje

Podobně lze ušetřit i s výběrem vhodného mobilního tarifu. Jestliže si členové rodiny často mezi sebou volají, stojí za uvážení přejít k jednomu operátorovi a nechat si udělat cenu namíru. Často se tak ušetří za jednotlivé paušály a rodina má levnější volání a posílání SMS zpráv.