reklama

Spořicí státní dluhopisy, model podzim 2013 startují

redakce dne 01. 11. 2013 - 00:00

Ministerstvo financí zahájilo prodej spořicích státních dluhopisů, které se označují jako vánoční dluhopisy. Přinášíme základní info.
 

Pro část konzervativních investorů znamenají spořicí státní dluhopisy (SSD) verze podzim 2013 zajímavou možnost, kam uložit finanční prostředky.

Základní dluhopisové info

Dluhopisy bude možné objednávat od 4. do 29. listopadu letošního roku. V případě zájmu investorů může být prodej ukončen i dříve. připsání dluhopisy na majetkový účet investora dojde 12. prosince.

V rámci tzv. vánoční emise spořicích státních dluhopisů je plán ministerstva financí prodat dluhopisy v objemu pět až deset miliard korun. Splatnost dluhopisů bude podobná jako u těch předchozích z let 2011 a 2012 avšak s jedinou výjimkou a to, že nebude možné koupit dluhové papíry se splatností 1,5 roku. Investoři si tak budou moci koupit čtyři typy dluhopisů a to tříletý prémiový a poté dva pětileté bondy kupónový a neinvestiční a sedmiletý protiinflační dluhopis.

Nominální hodnota jednoho dluhopisu je jedna koruna. Nejmenší možný objem dluhopisů, který si můžete koupit je jeden tisíc. Zdanění výnosu podléhá 15procentní srážkové dani z příjmu. V první roce držení získá investor výnos 0,5 procenta bez rozdílu typu dluhopisu. V pátém roce držení dluhopisů získá majitel výnos 6,5 procenta a to u reinvestičního dluhopisu, případně o jeden procentní bod méně u korunového dluhopisu. Reinvestice fungují tak, že jsou za ně nakupovány další dluhopisy.

Výnosy až 2,98 % p. a.

Při průměrování výnosů na roční bázi získáme maximální roční zhodnocení 2,98 procenta a to u pětiletého reinvestičního. pětiletý kuponový dluhopisy vygeneruje průměrně roční zhodnocení 2,66 procenta a tříletý prémiový pak 2,30 procenta. Z těchto výnosů je nutné ještě odečíst 15procentní srážkovou daň, která sníží hrubý výnos o zhruba 0,34 až 0,45 procentního bodu dle typu dluhopisu.

Ohledně zdanění již nebude možné co dříve a to, že se díky zaokrouhlení základu daně na méně než jednu korunu berně neplatila.

Kde dluhopisy koupit?

Dluhopisy bude možné koupit na pobočkách České pošty, České spořitelny, Československé obchodní banky, Komerční banky a J&T Banky. Celkem jde o 1689 obchodních míst, přičemž Česká pošta drží 980 míst. Jistotou pak je Komerční banka, která dluhopisy z vánoční emise nabízí na všech svých pobočkách. Ostatní banky je nabízejí jen na některých pobočkách.

Dluhopisy vzor 2012

Detailní analýzy spořicích státních dluhopisů, které jste si mohli koupit v roce 2012 si můžete přečíst v níže uvedeném seriálu:
Základní informace o spořicích státních dluhopisech (1. díl)
Spořicí státní dluhopisy: Předčasný prodej, provize a nákupní místa (2. díl)
Vyplatí se investovat do spořicích státních dluhopisů? (3. díl)

Dluhopisové novinky

Nově je možné SSD darovat. Obdarovaný obdrží od vlastníků dluhopisů dárkový certifikát. Další možností je pamětní list emise, což je v podstatě osvědčení, že vlastníce spořicí státní dluhopisy. Reprezentativní pamětní list emise bude možné získat jak během podzimního upisovacího období, tak i celoročně. Certifikáty tak umožní vlastníkům dluhopisů pochlubit se ostatním, že právě oni drží část českého státního dluhu. Otázkou je, jestli je to vůbec na chlubení.

Další zajímavou novinkou je elektronický přístup ke správě majetkového účtu. Zatím jde o zaváděcí pilotní provoz a vstup do elektronického účtu možný pro každého, kdo si spořicí státní dluhopisy pořídily prostřednictvím distributora a zároveň o tuto službu projevily zájem. Nově bude možné pomocí elektronického účtu zjišťovat informace o majetkovém účtu a provádět úkony jako je požadavek na úpis, předčasné splacení dluhopisů, reinvestici jmenovité hodnoty. Půjde měnit i osobní údaje vlastníka SSD apod.

Předčasné splacení dluhopisů

Každý z majitelů dluhopisů může jednou ročně využít možnosti předčasného splacení bez sankcí a poplatků, včetně poměrného výnosu. V jednom případě je to možné jednou – u prémiového dluhopisu – v ostatních případech pak dvakrát ročně, vždy v předem daných obdobích. Podmínkou je 12měsíční držba cenných papírů. Omezeni jsou investoři, kteří vlastní 500 tisíc a více kusů. Ti mohou k jednomu datu předčasně prodat polovinu vlastněných dluhopisů.

Další informace o dluhopisech, jako jsou jejich detailnější charakteristiky přineseme v jednom z příštích článků. Čtěte také: Vyplatí se investovat do vánočních dluhopisů?