reklama

Staré poštovní známky aneb Filatelie pro investory

redakce dne 27. 05. 2011 - 00:00

Sbírání poštovních známek, což se rovněž nazývá jako filatelie, je vhodný koníček pro každého, kdo má rád historii a miluje peníze.

Přečtěte si, jaké známky s vysokou hodnotou jsme zařadili do tohoto příspěvku. Ve starých poštovních známkách může být někdy ukrytý poklad. A to doslova. Pro někoho je pokladem krása malých zoubkovaných papírků s příběhem. Pro jiného naopak možnost jejich monetizace. Poštovní známky tak potěší na duši každého, kdo má rád historii nebo peníze. Pokud byste však chtěli vybudovat kvalitní sbírku, budete muset kromě času obětovat i hodně peněz.

Modrý Mauricius: Investice za stovky milionů korun

Koho by nepotěšilo mít ve své sbírce poštovní známku zvanou Modrý Mauricius. Do dnešních dnů se jich uchovalo jen 27 exemplářů. Nutno podotknout, že známky vznikly zcela náhodou. Každý Modrý Mauricius má hodnotu řádově ve stovkách milionů korun. Vlastní je privátní investoři, ale i některá světová muzea.

Sbírání poštovních známek chce však kromě peněz i značné vědomosti. Proniknout do tajů filatelie, seznámit se se žargonem a nenaletět na první výhodnou koupi chce čas strávený samostudiem. Od věci není ani členství v některém z mnoha filatelistických klubů.

Rakouský Modrý Merkur

Zoubkovaný poklad však nemusí obsahovat nejdražší známky světa. Co je Modrý Mauricius pro svět, tím je pro filatelisty ze střední Evropy rakouský Modrý Merkur. Tato původem novinová známka byla poprvé vytištěna v roce 1851. Její hodnota sice nedosahuje takové astronomické sumy jako Modrý Mauritius, ale deset a více tisíc korun byste za tuto známku dostali. V aukčním systému Burda auction byl vydražen „Růžový Merkur“ za 115 tisíc korun. Šlo o stejný motiv, jako v případě jeho „modrého brášky“, avšak známka byla v jiném barevném provedení.

Podobných poštovních známek, které mají vysokou hodnotu, je více. Ludvík Pytlíček, nejznámější český filatelista, má svou sbírku poštovních známek pojištěnu na sto milionů korun. Semilský filatelista se výhradně specializuje na Československé známky, ve kterých má často doslova unikáty. Nemusíte však nutně sbírat to, co pan Pytlíček.

Hodnota poštovních známek v čase

Růst hodnoty poštovních známek v čase je doložený jev. Velmi záleží na tom, v jakém stavu poštovní známka je. Nevhodným uložením může totiž ztratit na ceně. Hodnotu známek určuje i počet dochovaných exemplářů. Neexistuje jeden postup, podle kterého se určuje hodnota známek.

Abyste za vaši sbírku získali co nejvíce peněz, měla by být tématická a pokud možno kompletní, ve filatelistickém slangu byste měli mít celistvou, kompaktní sbírku. Sběrateli, kterému se podaří výše uvedené skloubit do jedné pestré sbírky, by měl za svůj zoubkovaný poklad získat více peněz, než kdyby prodal poštovní známky jednotlivě.