reklama

Státní dluhopisy může potkat stejný osud jako stavební spoření

redakce dne 19. 05. 2011 - 00:00

Ministerstvo financí ještě za časů, kdy mu šéfoval Eduard Janota, připravovalo prodej státních dluhopisů občanům. Na pobočkách bank by tak bylo možné zakoupit cenný papír, který vyjadřuje podíl na státním dluhu. Dosud probíhající čachrování ohledně podpor stavebního spoření není pro státní dluhopisy nejlepší vizitkou.

Zní to jako omletá písnička ze zlatého kolovrátku, ale nakupovat dluhové papíry státu, který je schopen kdykoliv měnit podmínky, nedává smysl. Zvláště v okamžiku, kdy se ministerstva financí chopí osoba, která provádí škrty. Zatímco skutečné reformy v podobě zjednodušení daňového systému nebo tolik diskutovaná důchodová reforma ne a ne se uskutečnit.

Jako odstrašující příklad dobře poslouží kauza, kterou jsme pracovně nazvali Kalousek vs stavební spoření. Abychom vás neunavovali příliš hutným textem, shrnuli jsme ji do několika vět. Ministr financí Miroslav Kalousek se rozhodl, že začne šetřit státní peníze. Vydal se cestou nejmenšího odporu, kterou bezpochyby škrty na straně výdajů státu jsou. Tak se stalo. Kromě snížení peněz jednotlivým ministerstvům začal škrtat i peníze určené obyvatelům na stavebním spoření.

Jednoduchým trikem se Kalousek pokusil zavést jednorázovou daň a doufal, že mu to projde. Toto jednání však neponechalo chladnou opoziční Českou stranu sociálně demokratickou. Výsledkem je, že Ústavní soud zrušil zákon, který upravoval zdanění stavebního spoření. Nyní připravuje ministr Kalousek nový úder. Jak dopadne, uvidíme nejpozději příští rok.

Státní dluhopisy: Paralela se stavebním spořením

Podobná paralela se nabízí i u státních dluhopisů. Ty vydává stát a nabízí je občanům. Myslíme si, že je namístě upozornit dopředu, že půjde o kontroverzní produkt. Stát v kauze Kalousek vs stavební spoření jasně ukázal, čeho je schopen politik ze strany, která se přiklání k pravé části politického spektra. Nechceme ani domýšlet, čeho by byla schopná levice.

Každopádně státní dluhopisy může potkat stejný osud jako stavební spoření. I v případě dluhopisů půjde o finanční produkt, který bude závislý na státu, potažmo aktuální vládě. U dluhopisů hrozí riziko, že stát sníží úrokovou sazbu anebo prodlouží splatnost bondů, případně odloží výplatu výnosů. Rovněž může podle vzoru stavebního spoření zavést účelnou daň, která pohltí většinu výnosu. Nehledě na to, že podle dva roky starých informací, nebudou státní dluhopisy příliš výhodné z pohledu výnosu.

Státním dluhopisům se budeme i nadále věnovat, ale nemyslíme si, že coby produkt pro širokou veřejnost půjde o něco příliš výnosného. Směšně by působilo, kdyby se výnosy rovnaly úrokovým sazbám na spořicích účtech. Zato nepředvídatelnost vrtkavých vlád by z nich dělaly značně rizikové produkty.