reklama

Stavební spoření: Chystané změny, které vás potěší

redakce dne 23. 07. 2012 - 01:00

Stavební spoření má nejhorší zřejmě za sebou. Plánované změny rozšíří možnosti tohoto produktu vás zřejmě potěší.
 

V současné době má stavební spoření dvě funkce. Spořicí, ve které dochází k zajímavému zhodnocování finančních prostředků, a úvěrovou, jež je založena na poskytování úvěrů zaměřených na bytové potřeby. Pokud odmyslíme trapnou etudu ministra financí Miroslava Kalouska, který brojil proti snižování státní podpory, čeká stavební spoření renesance. Řeč je zejména o rozšíření použití finančních prostředků na financování studia a důchodů. I nadále půjde v prvé řadě o financování bydlení.

Účelovost státní podpory

V první řadě je třeba se zmínit o účelovosti státní podpory a jejím vynaložení na bytové potřeby. Pokud se rozhodnete peníze ze stavebního spoření libovolně využít, což jde i nyní, budete někdy v budoucnu muset doložit, že jste státní podporu vynaložili opravdu na bytové účely. Mělo by postačovat předložení faktury nebo jiného dokladu, o tom, že jste například koupili barvu a vymalovali byt anebo jste si pořídili do koupelny nové umyvadlo.

Pro tyto účely by měla plně postačovat jedna návštěva obchodu se stavebními nebo kutilskými potřebami. O ochotné spolupráci prodávajícího, který na paragon napíše cokoliv. Přesně podle hesla náš zákazník, náš pán, nemluvě. Co všechno si lze koupit za 12 tisíc korun třeba v OBI nebo Baumaxu netřeba rozepisovat. Může dojít i k takovým absurdnostem, kdy koupíte paletu cihel, kterou pod rukou prodáte známému vlastnící stavební firmu.

Účelovosti státní podpory se opravdu bát nemusíme. Tlak nám rostl při tajemném čachrování s omezením státních podpor a zaváděním speciálních daní.

Studijní půjčky

Studijní půjčky jsou dalším způsobem, jak využít stavební spoření. Řeč bude zejména o úvěrech z tohoto produktu v souvislosti s placením školného.

Důchody a předdůchody

Co má společného spojení stavebního spoření a třetího pilíře důchodové reformy? Předdůchody. Ano, řeč bude zejména o předdůchodech, což je zamýšlený způsob, jak stát ušetří část výdajů u lidí, kteří těsně před důchodem ztratí zaměstnání a nebudou moci najít novou práci. Situaci mohou vyřešit tím, že ze svého penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření (DPS) budou moci čerpat rentu, která by měla činit nejméně 30 procent z hrubé průměrné měsíční mzdy. Spořit mohou buďto v rámci třetího pilíře do DPS nebo do transformovaných fondů, které vycházejí z penzijního připojištění. Bude možné rovněž těsně před čerpáním předdůchodu financovat část peněz právě ze stavebního spoření.

Z výše uvedeného je patrné, že stavební spoření čeká zářná budoucnost. Stále půjde o produkt, u kterého se vyplatí přinejmenším spořit, neboť pětiprocentní zhodnocení pro vklady nepřevyšující 22 tisíc korun po započtení úrokové sazby a státní podpor jen tak nikde nezískáte. Navíc jde o produkt, na který se vztahuje pojištění vkladů až do ekvivalentu 100 tisíc eur.