reklama

Stručná charakteristika zemí skupiny BRIC

redakce dne 02. 06. 2011 - 00:00

Když se řekne BRIC, naskočí nejednomu investorovi myšlenka na čtyři světové ekonomiky, které v poslední době prožívají hospodářský vzestup. Víte však, jak můžete každou zemi v BRICu jasně a krátce charakterizovat? Udělali jsme za vás.

Země BRIC netřeba představovat, ale učiníme tak. Jednotlivé písmena skrývají čtyři rychle rostoucí státy v podobě Brazílie, Ruska, Indie a Číny. Občas se zkratka rozšiřuje o písmeno S, které znamená Jihoafrická republika.

O skupině zemí BRIC jsme už psali v několika článcích. Tento „blok“ nás však i přesto zajímá a věříme, že naše čtenáře. Jednotlivým zemím v této skupině se někdy přezdívá, jako budoucí globální lídři a tahouni ekonomiky. Zejména růst jejich hrubého domácího produktu by měl během následujících čtyř dekád překonat hospodářskou výkonnost zemí skupiny G6.

Nabízí se ještě jedna paralela. Jestliže země skupiny G6, NATO nebo Evropské unie vytvářejí určité struktury a aliance, není tomu jinak ani u většiny zemí BRIC. Například asijská ekonomicko-vojenská organizace Šanghajská šestka, ve které mají členství země jako Rusko a Čína, případně Indie coby pozorovatel, věští, že ani méně rozvinuté nezůstávají pozadu se vzájemnou kooperací.

Brazílie má suroviny, Rusko má ropu, Indie IT, Čína textil

Jestliže investujete do podílových fondů, které nesou označení BRIC, mějte na paměti, že vaše investice je dostatečně diverzifikovaná. Zejména pak podle průmyslového a zemědělského zaměření.

Brazílie je investory po celém světě vnímaná jako země s velkými zásobami nerostných surovin. Nerosty jako je železo, měď, nikl či bauxit dávají Brazílii silný vítr do plachet. Stejně jako to, že celosvětově patří Brazílie k největším producentům kávy, cukru a pomerančů.

Rusko je největším vývozcem zemního plynu na světě. V exportu ropy mu patří třetí příčka. Ještě za socialistické éry mu patřilo čelní místo v produkci obilí. Silné místo má zejména v regionu jeho bývalých satelitů, ve kterých má i po 20 letech vliv.

Známou zemí na poli outsourcingových center je Indie. Pro firmy působící ve Spojených státech představuje obří call centrum. To díky tomu, že od dob britské nadvlády je v Indii úředním jazykem angličtina. Kromě toho se v Indii vyrábí 40 procent všech nepatentových léčiv. Ze všech zemí skupiny BRIC má Indie mladou a vzdělanou pracovní sílu.

Nejvíce obyvatel má Čína, což platí i o počtu zaměstnanců. Pracovní síla, která je levná a relativně šikovná, produkuje kvanta textilních výrobků a elektroniky. S rostoucí výrobou roste i chuť Číny po surovinách, jejichž hodnota tak celosvětově roste. Pokud věříte zemím ze skupiny BRIC, měli byste investovat i do komoditních fondů.