reklama

Tři jistoty na stáří: Nemovitost, děti a peníze

redakce dne 25. 11. 2011 - 18:06

Řešíte, jak se připravit na stáří? Klíč tkví kromě naspoření určitého balíku peněz i ve vztazích. Spokojeného důchodce poznáte i podle toho, že má kde bydlet a starají se o něj jeho děti, případně vnuci.

Kvalitní nemovitost v osobním vlastnictví je základ. Jestliže se vám ve stáří stane cokoliv, lze po určitou dobu žít i v takové nemovitosti, která je odpojena od energetické sítě, neteče v ní voda a chybí vytápění. V nájemním bytě byste museli ještě řešit nájem, což by v případě absence peněz znamenalo přesun pod most.

Výchova potomků je rovněž důležitá. Pokud své děti vidíte jen v den výplaty důchodu, něco jste v minulosti udělali špatně. Abyste se tomu vyvarovali, mějte se svými potomky dobrý vztah. Buďte na ně přísní, ale zároveň spravedliví. Naučte je, že bez práce nejsou koláče.

Nebudeme si nic namlouvat, ale bez dostatku peněz si spokojený podzim života těžko dopřejete. Na státní penze, ani na tu z druhého důchodového pilíře, příliš nespoléhejte. Myslete na zadní kolečka a odkládejte si alespoň desetinu hrubých příjmů. Čtěte také: Zajištění na stáří