reklama

Tři nejdražší osobní účty v českých bankách

Eva Nachtmannová dne 25. 03. 2011 - 00:00

V současné době si můžete založit nejméně tři osobní účty, jejichž vedení vás měsíčně vyjde na jeden tisíc korun. Poplatek za vedení účtu vám banka odpustí, složíte-li dostatečně vysoký vklad anebo budete mít na účtu pohyb v řádech statisíců ročně.

Nemusíte být zrovna multimilionáři, abyste si účty, jejichž vedení stojí tisícovku měsíčně, mohli dovolit. Některá konta mají ve svých podmínkách uvedeno, že musíte do banky uložit minimální vklad. Ten se pohybuje od jednoho do tří milionů korun. Čtěte také: Jen tři banky nabízejí úpravu vzhledu platební karty

Trojice nejdražších účtů

Nejdražší účty v České republice nabízí Česká spořitelna, J&T Banka a Commerzbank Aktiengesellschaft, pobočka Praha. Vyjma J&T Banky můžete využít pro výběry peněz z bankomatů (zkratka ATM) vlastní bankomatové sítě. Commerzbank má u nás počet bankomatů poskrovnu.

Co mají drahé účty společného?

Mezi společné znaky nejdražších účtů patří, že řadu bankovních poplatků, ve kterých si kromě bank užívají i ekonomičtí novináři a píší na ně značné množství článků, neúčtují. Jde zejména o veškeré trvalé, ale i jednorázové příkazy, SIPO platby včetně jejich rušení apod. Rovněž ani výběr z vlastní bankomatové sítě, až na J&T Banku, která žádnou síť v ČR nemá, vás nic nestojí. Čtěte také: Úrokové sazby u spořicích produktů vyšší než pět procent

Commerzbank: Běžný účet Private banking

Nulové úročení běžného účtu Private banking Commerzbank je běžnou věcí. Aby vám banka tento účet zřídila, musíte nejdříve složit vklad ve výši tří milionů korun. K účtu si můžete přidat platební kartu MasterCard Gold jejíž vedení vás ročně vyjde na čtyři tisíce korun.

Česká spořitelna: ČS Premier

Jak název tohoto osobního účtu napovídá, Česká spořitelna ho převzala od HSBC, jejíž českou bankovní divizi pro retailovou klientelu před časem převzala. Ponechala jak původní název, před který přidala jen zkratku názvu banky. Roční úroková sazba konta ČS Premier je stanovena na 0,01 procenta. Měsíční poplatek za vedení účtu je jeden tisíc korun. Jestliže však za celý kalendářní rok provedete obrat na účtu nejméně za 400 tisíc korun, tj. 33 333 korun, máte vedení konta zdarma. Pokud byste však obratovou podmínku nesplnili, Česká spořitelna vám zpětně dopočte měsíční poplatek.

Abyste získali vedení účtu zadarmo, musíte mít průměrný měsíční zůstatek na účtu alespoň jeden milion korun.

Jako protihodnotu k vyšší ceně účtu ČS Premiér získáte dvě embosované debetní karty, kreditní kartu Visa Infinite. Pro potřeby vaší rodiny pak další tři dodatkové karty, jenž obsahují cestovní pojištění. Nouzové zaslání karty do zahraničí je rovněž bezplatně.

J&T Banka: Běžný účet

Úroková sazba na Běžném účte J&T Banky je půl procenta. Pro bezplatné vedení tohoto konta je zapotřebí mít k dispozici dva miliony korun a ty každý měsíc na účtu udržovat.

Slabá místa drahých účtů

Achillovou patou všech výše uvedených účtů je výběr z cizích bankomatů. Nejlevnější je v tomto ohledu Commerzbank, která si účtuje 25 korun. Výběr z bankomatu v zahraničí vás vyjde na 2,5 procenta z vybírané částky, nejméně však zaplatíte 80 korun. J&T Banka má výběry z bankomatů řešeny následovně. První tři výběry v Česku anebo v zahraničí jsou bezplatné, každý čtvrtý výběr na území České republiky vás vyjde na 30 korun. Zahraniční výběr pak v intervalu od nuly do sta korun plus jedno procento z vybírané sumy. Česká spořitelna si v rámci osobního účtu ČS Premier účtuje 40korunový poplatek za výběr z cizího bankomatu. Jestliže budete vybírat v zahraničí, mějte oči na šťopkách. Za výběry v bankomatech označených logem skupiny Erste Bank Group, která Českou spořitelnu vlastní, si ČS nic neúčtuje. Za každý jiný výběr pak od nuly do 125 korun. Čtěte více: Kolik stojí výběr hotovosti z tuzemských bankomatů?