reklama

Tři pravidla pro dlouhodobý partnerský život

redakce dne 04. 06. 2012 - 01:00

Jaká kritéria použít pro výběr partnera? Nejsou to peníze, ani výška či vzdělání, ale to, odkud pochází, čemu věří a jak vypadá.
 

Co mají společného partnerský vztah a finance? Zejména to, že vytvořením kvalitního svazku se váš majetek ještě více zvýší a nebude se tak zbytečně rozpadat tím, jak se budete během života rozvádět. Nevěříme tomu, že se dá druhým sňatkem výrazně polepšit. Jak vás láká představa se oženit/provdat se za osobu, které se rozpadlo první manželství? Riziko rozpadu nového svazku se tím zcela jistě zvyšuje. Lidé opakují chyby a neumí se z nich poučit.

Výběr životního partnera je složitá záležitost. Pro někoho může být už nadlidský úkol najít vhodnou osobu byť na jednu noc. V tomto případě budou hrát největší roli sympatie, naditá portmonka a značné množství vypitého alkoholu. Pokud se vám jednoho z těchto základních ukazatelů nedostává, strávíte následující noc zřejmě o samotě. U výběru životního partnera sice platí zcela odlišné parametry. Jestliže ale srovnáte dlouhodobé vztahy a manželství, zjistíte tři relativně časté podobnosti. Tato zjištění pocházejí z časopisů Ekonom a Moje psychologie. My jsme je shrnuli do jednoho textu.

Výběrem vhodného životního druha uděláte pro své peníze a majetek neocenitelnou službu.

Žena štíhlejší než muž

Pro řadu mužů je snem mít doma štíhlou vysokou blondýnu s mírami 90-60-90. Žel těchto blondýn moc není. Muž chce mít po svém boku štíhlejší ženu. Jenže nejde o ideální křivky, nýbrž o samou podstatu tohoto vnímání. Oba partneři mohou být cvalíci od pohledu anebo naopak vyzábliny kost a kůže.

Zásadním faktorem je Body mass index (BMI). Podle něho se dá velice dobře porovnat kdo je z dvojice „štíhlejší“. Ženám by měla hodnota BMI vycházet o něco nižší než muži. V případě opaku je vyšší pravděpodobnost, že se vztah rozpadne. Ostatně kdo by chtěl mít za partnera či partnerku cvalíka, když je sám jako proutek?

Pojedeme k našim nebo vašim?

Druhým faktorem je rodinný stav rodičů obou partnerů. Pocházíte-li oba z úplných rodin, ve kterých spolu vaši rodiče žijí od svatby, roste vám šance na vytvoření podobně harmonického celku. Lidé pocházející z rodin, kde se rodiče rozvedli mají tendenci řešit případné partnerské neshody podobným způsobem. Tento postoj je jistě oprávněný v situacích, když v rodině dochází k násilí, ponižování anebo se jeden z partnerů chová nepatřičně.

Pánbíčkáři vs bezvěrci

Věříte v Boha? Pokud ano, máte opět vyšší šanci po dlouhodobém vztahu, který rozdělí až smrt jednoho z partnerů. Jestliže jste věřící oba, vaše šance po kvalitním vztahu se opět nezanedbatelně zvyšují. Není podmínkou chodit každou neděli do kostela. Bohatě stačí, když alespoň trochu inklinujete k tradicím katolické církve (Vánoce, Velikonoce) a držíte tyto události v patřičné úctě.

Výjimky existují, ale…

Dočetli jste až sem a jste s něčím nespokojení. Vězte, že výjimky potvrzující výše uvedená pravidla jistě existují, ale bude jich málo. Pro vytvoření dlouhodobého harmonického vztahu jsou zapotřebí všechna tři pravidla. Jedno chybějící ještě není žádná tragédie, ale může v soužití s vaší drahou polovičkou pořádně zatopit.