reklama

Tři spořicí premianti: ING Konto, Fio konto a Spořicí účet AXA

redakce dne 15. 04. 2011 - 00:00

V nabídce tuzemských bank a družstevních záložen si můžete sjednat na pět desítek spořicích účtů nebo kont. Jsou však mezi nimi rozdíly, často větší než mezi dnem a nocí. Představujeme vám tři spořicí účty, o kterých si myslíme, že si zaslouží podrobnější rozbor.

Spořicí účet by měl mít každý, kdo to se spořením nebo investováním myslí vážně. Máte-li na osobním účtu většinu svých peněz, není něco v úplném pořádku. Avšak mít uložené své celoživotní úspory na spořicím účtu také není pravé ořechové. Na spořicí účet patří finanční rezerva ve výši nejméně tří vašich měsíčních příjmů. Pamatujte, že neštěstí nechodí jen po horách. I ve vaší domácnosti nebo v okolí se může přihodit nějaká situace, pro kterou budete potřebovat peníze. Mít peníze a nemoci si je vybrat aniž byste museli zaplatit jakoukoliv sankci není nejlepší.

Náš výběr účtů, které jsou v titulku tohoto článku, vychází z celkem jednoduché podmínky. Spořicí účet musí mít co nejméně podmínek. Hodnotit spořicí konto by tak mělo jít jen podle výše úrokové sazby. A ne podle dalších ukazatelů, jakými je minimální výše vkladu nebo délka uložení peněz. Stejně tak i podmínka, abyste si mohli spořicí účet založit nezávisle na svém osobním účtu.

ING Konto: Spořicí matador

ING Konto, které nabízí ING Bank, je doslova spořicím matadorem. Nepatří mezi nejlépe úročené spořicí účty, zato nabízí jednoduché podmínky. Jakýkoliv vklad, který na účet vložíte, se úročí roční úrokovou sazbou 1,75 procenta. Tato sazba se pružně přizpůsobuje podle sazeb České národní banky. Pokud si plánujete založit ING Konto, měli byste mít již osobní účet a to u kterékoliv banky nebo družstevní záložny. ING Konto totiž není plnohodnotným účtem. Bankovní transakce jsou omezeny jen na tři účty. Ty můžete průběžně měnit. Čtěte více: ING Konto: Spořicí účet s úrokem 1,75 procenta

Fio konto aneb Spořicí a osobní účet zadarmo

Fio konto má ve své nabídce Fio banka, která ještě do loňského září byla družstevní záložnou. Při založení Fio konta vám banka automaticky nabídne otevření osobního účtu. Obě konta jsou zadarmo. Podobně jako u ING Konta, tak ani Fio konto neumožňuje plnohodnotné bankovní služby a je tak nutné mít zřízen další externí účet, který je možné elektronicky podle potřeby měnit. Roční úroková sazba je u Fio konta aktuálně 1,25 procenta, kterými jsou úročené veškeré finanční prostředky, jenž na kontu máte.

Spořicí účet AXA se spořicím bonusem

AXA Spořicí účet od AXA Bank se v mnohém podobá ING Kontu. Stejně jako ING Bank, tak i AXA Bank nabízí pouze jeden produkt a to právě spořicí konto. Oproti výše zmiňovaným účtům však Spořicí účet AXA Bank nabízí nejvyšší úrokovou sazbu a to 1,85 procenta pro všechny vklady do jednoho milionu korun. Pokud by váš vklad přesáhl jednoho milionu, bude úročen 1,1 procenty. To je jediné úskalí u tohoto účtu. Jinak patří mezi ty dobře úročené. Podle statistik má průměrná rodina úspory ve výši půl milionu korun, takže pokud patříte mezi „průměrné“ jedince, tak se vám účet bohatě vyplatí.

To však není všechno. Spořicí účet AXA nabízí ještě spořicí bonus až do výše 0,45 procentního bodu. Prémiová úroková sazba se vztahuje na všechny vklady které jsou vyšší než 60 tisíc korun a byly na účet vloženy v období od 1. března do 30. dubna. Až do 30. června tak budou peníze úročeny onou roční úrokovou sazbou 0,45 procenta. Ve finále tak příliš peněz navíc nezískáte.