reklama

Tři tipy jak spořit

redakce dne 13. 03. 2017 - 00:00

Spoření není složitá věc. Ukážeme vám tři tipy, jak na efektivní a rychlý vznik úspor, které vám pomohou v tíživých finančních situacích.
 

Pro spoření je vhodné, nikoliv však nutné, mít založený spořící účet. Na úrokové sazbě příliš nesejde, neboť při začátku spoření po malých částkách vás stejně výše úroku příliš nevytrhne. Rozdíl mezi ročním úročením 0,5 procenta anebo jednoho procenta je u vkladu deseti tisíc zanedbatelných 50 korun. Tímto přitom nechceme zveličovat význam malých částek.

Čtěte také: Dva spořící účty: Na úspory a investice

Kontakt se spořícím účtem omezte na nutné minimum. Stačí do něho nahlížet jednou za měsíc. Případnou nabídku banky nebo družstevní záložny na založení platební karty odmítněte. Vyhnete se nutkání z účtu nekontrolovaně vybírat a rozhazovat dosud odložené prostředky.

Začněte spořit ještě dnes

Neodkládejte začátek spoření na příští měsíc, nebo dokonce rok. Dnes je ideální den začít odkládat peníze bokem, abyste je někdy v budoucnu mohli použít na cokoliv. Od financování vaší penze, přes nákup nové televize anebo třeba kusu pole, na kterém budete chtít pěstovat zeleninu a tu prodávat.

Odkládejte i malé částky

Nebojte se odkládat malé částky. Šest tisíc korun získáte tím, že každý měsíc ušetříte pětistovku. Nemusíte však odkládat pouze jednu částku. Dnes to může být třeba dvě stě korun, pozítří stokoruna.

Čtěte také: Jak rychle naspořit sumu XY tisíc korun?

Desetina příjmů jako základ

Pokud nemáte hluboko do kapsy a dokážete vyžít s vašimi běžnými příjmy, aniž byste se museli zadlužovat na konci měsíce půjčkou před výplatou, máte potenciál uspořit deset procent svých měsíčních příjmů.

Spoření není těžké. Složitější je vytrvat a nepodlehnout bezhlavému utrácení. I pro bezduché vyhazování peněz máme pár rad.

Marnotratné výdaje

Kromě vlastního spoření, které jsme popsali výše, se vyhněte především bezcílnému utrácení, které je v mnoha ohledech impulsivního charakteru. Racionálně se dá ovládnout, avšak vyžaduje určitou dávku sebekontroly a disciplíny. Nejčastěji jde o bezhlavé nakupování věcí, které v podstatě nepotřebujete. Může jít o nákup více potravin, oblečení anebo třeba nábytku do vašeho příbytku.

Čtěte také: Rozkutálené peníze: Kávička, pivečko, spropitné a bezpřístřešníci

Dokážete-li si před každým větším nákupem položit otázku, zda jde o nezbytný výdaj, máte z poloviny vyhráno. Přesto jde o praktiku, jíž je nutné nepřetržitě procvičovat. Ideálně přímo v prostředí, které vás přímo svádí k utrácení peněz.