reklama

Tři tipy pro klidné stáří

redakce dne 07. 07. 2011 - 00:00

Nabízíme tři snadné tipy pro každého, kdo přemýšlí o svém důchodu. Nejedná se o žádné zaručené rady. Stačí se jen zamyslet, třeba pomohou i vám.

Recept na spokojené stáří zní povětšinou o dostatečných úsporách. Jenže co dělat v případě, že jste si nestačili během života našetřit? Existuje několik snadných doporučení, která vám situaci v důchodu neztíží. A o to jde. Zbytečně si neztěžovat život.

Nemějte žádné dluhy

První věc, které byste se ještě před nástupem do důchodu měli zbavit, jsou dluhy. Jestliže splácíte jakýkoliv úvěr nebo půjčku, měli byste si spočítat, jestli utáhnete splátky i ze starobního důchodu.

Existuje i druhý extrém, a to ti, kteří se rozhodnout před odchodem do důchodu rekonstruovat byt nebo dům, ve kterém žijí. Ačkoliv nemají dostatečné finanční zdroje, zvolí pro finančně náročnou modernizaci bydlení úvěr. Jiným případem jsou lidé, kteří si při nástupu na odpočinek chtějí splnit svůj životní sen. Třeba cestu kolem světa. V těchto případech platí, že zážitky vyblednou, avšak dluhy zůstanou.

Vyřešte bydlení

Palčivým problémem mnohých je, že vydávají příliš peněz z rodinného rozpočtu na bydlení. Jedno zda jde o nájem anebo o vlastní bydlení ve velkém domě. Jsou-li pro vás výdaje na bydlení příliš vysoké, popřemýšlejte o přestěhování. Musíte opravdu bydlet v luxusním bytě v centru města? Anebo dáte přednost průměrnému činžáku nebo paneláku v širším centru avšak za nesrovnatelně nižší cenu?

Bydlení sice ovlivňuje kvalitu vašeho života, ale stresovat se tím, že budete ve svých příjmech hledat peníze na činži také není tím pravým ořechovým, co byste měli ve stáří dělat.

Dobré rodinné vztahy

Před odchodem do důchodu zvažte, jaké vztahy máte s lidmi, se kterými se denně stýkáte. Jedno jestli jde o rodinu, přátele, kolegy z práce nebo známé. Vyřešte proto mezilidské vztahy co nejdříve.

Je dokázáno, že ve skupině novopečených penzistů přibývá podíl sebevražd. Důvodem je fakt, že si lidé připadají nadbyteční. Souvisí to zejména s tím, že přestávají chodit do zaměstnání. Vy se však nezabíjejte. Jednak proto, že odchod na odpočinek za to nestojí a druhak proto, že jistě máte přátele a rodinu. Je lepší býti dobrým živým dědou než mrtvým.

V důchodu si dělejte radost. Třeba tím, že začnete opět chodit na pivo. Můžete se svými vnoučaty sdílet své koníčky. Třeba rybaření nebo háčkování. Každý rodič uvítá, když se jim někdo nabídne, že ohlídá jejich děti.