reklama

Udělejte si pořádek ve svých penězích

redakce dne 11. 05. 2011 - 00:00

Začíná léto, doba dovolených. Nejvyšší čas provést jarní úklid. Nejen ve vaší domácností, ale i v penězích. Květen je ideální měsíc na to, abyste provedli inventuru vašich financí. Pro další život je nutné vědět, kolik peněz vyděláváte, ale i jakým způsobem je utrácíte.

Suma sumárum jde hlavně o zjištění, jestli náhodou zbytečně neplatíte na něčem příliš peněz. Může jít třeba o výdaje na cestovné, ale také třeba o různé splátky úvěrů a půjček či úhradu paušálů mobilních operátorů. Ještě předtím, než začnete „optimalizovat“ své výdaje, si proveďte souhrn všech vašich příjmů a majetku.

Přehled rodinných aktiv se vyplatí

Mít ve svém majetku přehled se vyplatí. Třeba najednou zjistíte, že vlastníte něco, co má zajímavou cenu, avšak pro vás je ta věc již nepotřebná anebo ji nevyužijete. Jde třeba o starší nepotřebný nábytek, lyže nebo jízdní kolo po vašem potomkovi. Tyto věci se již využít nedají, zato jejich prodejem zvýšíte svůj příjem. Byť jednorázově. Rozhodně se nezbavujte cenností jakými jsou rodinné šperky, snubní prsteny, obrazy po babičce apod. Je však dobré mít i o těchto věcech přehled. Spíše jen z informativních důvodů.

Určitě budete přistupovat k porcelánovému čajovému servisu po prababičce jinak, když namísto několika stokorun bude mít hodnotu vyjádřenou v desítkách tisíc. Podobné je tomu i u dalších věcí ve vašem bytě. Obrazy, poštovní známky, šperky, mince, porcelán, starý nábytek, tam všude se mohou ukrývat finanční rezervy. Pokud zrovna nemáte hluboko do kapsy, nezbavujte se jich. S největší pravděpodobností se jejich hodnota v čase bude zvyšovat.

Zato nepotřebnosti jako je nepoužívaná domácí pračka jistě naleznete mnoho. Dobrým příkladem je automobil, který vám stojí v garáži. Zbytečně za něj platíte povinné ručení. Takový typ majetku, na kterém jen tratíte, aniž byste ho využívali, je horkým kandidátem na prodej.

Příjmy a výdaje

Tím však vaše finančně-majetková inventura nekončí. Nyní jsou na řadě vaše příjmy. Nejprve sečtěte, jaký je váš pravidelný rodinný měsíční příjem. Sečtěte proto váš plat a případně i vaší drahé polovičky, se kterou sdílíte domácnost. Nezapomeňte ani na další příjmy jakými mohou být dividendy nebo příjmy plynoucí z pronájmu nemovitostí. Byť se jedná o roční výnosy z dividend a pachtovného, započtěte je do svých příjmů. S těmito penězi však ve své celkové bilanci nepočítejte, neboť se mohou v čase měnit. Zato příjem plynoucí z vašeho zaměstnání máte relativně dobře pod kontrolou. Tedy v tom případě, že váš zaměstnavatel nebude propouštět či snižovat platy.

Poslední fází, kterou musíte provést, je spočítat veškeré vaše výdaje. Začněte u těch nejdůležitějších a stále se opakujících. To jsou výdaje spojené s bydlením, jako je úhrada nájmu či splátky hypotéky, služby spojené s užíváním bytu, energie, plyn, vodné a stočné. Nezapomeňte ani na koncesionářské poplatky, výdaje na městskou hromadnou dopravu, kapesné dětem. Pokračujte dále přes nákupy potravin a drogistického zboží, až po ty nejmenší položky jakými je třeba nákup maličkostí a dárků. Jestliže budete vše vyplňovat poctivě, zaplníte výčtem vašich běžných měsíčních výdajů jeden list papíru A4.

Výdaje spojené se spořením, investováním nebo pojištěním si napište stranou. Stejně tak i splátky na všechny vaše půjčky, vyjma hypotečního úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření, který už máte zapsaný ve svých pravidelných výdajích.

Nyní všechno sečtěte. Pokud vám vyjde, že vaše výdaje jsou nižší, než příjmy, můžete si blahopřát. V opačném případě je to důvod k zamyšlení, jestli někde neplatíte zbytečně moc anebo si nežijete nad poměry. Jste-li žena, je skutečně na pováženou, jestli musíte nutně chodit třikrát týdně s kamarádkami do kavárny. V případě muže platí totéž o kamarádech a pivu. Rovněž nejrůznější dárečky, které jen zbytečně zabírají místo a sedá na ně prach, můžete oželet. Pokud ani toto nepomůže, je problém trochu hlubší.

Seškrtejte zbytné a zbytečné výdaje

Jak bylo uvedeno v předchozím odstavci, často vaše peníze vyhazujete oknem. Položte si jednoduchou otázku, jestli vám kávičky, pivíčka nebo kupování nepotřebných dárků blízkým osobám stojí za to. Nebojte se sáhnout ani na kapesné vašim dětem. Pokud ho mají jen na nákup zmrzliny nebo žvýkaček, vystačí si jistě s menší částkou. Stejně tak i snižte výplatu kapesného z jednoho týdne na jeden měsíc. Potomek se tak bude muset naučit vyjít se stejnými penězi avšak v delším časovém horizontu.

Podobnou redukční metodou budou muset projít i vaše účty za vaše nákupy. Opravdu si myslíte, že vypít denně dvoulitrovou láhev kokakoly je pro vaši peněženku (o zubech a těle nemluvě) to pravé ořechové? Stejné je to i s nákupem balené vody, která je ve většině případech shodná jako ta, která vám teče doma z kohoutku. Podobné je to i s dalšími výdaji. Od letní dovolené k moři, přes nákup zboží ve slevách až po stravování ve fastfoodech a sledování brakových filmů v multiplexech.

Úspory jako životní styl

Výdaje jsou však na samém počátku. Abyste dokázali do budoucna ušetřit na takových běžných věcech, jako je zubní pasta nebo lístek do kina, musíte přijmout takový životní styl, že si zkrátka nekoupíte nic zbytečného. A to ani nic navíc, i když na to budete mít finanční prostředky. Peníze totiž mají jednu negativní tendenci. Dokáží se velice rychle rozkutálet.