reklama

Banky: Úrokové sazby spořicích účtů jsou v propadu

redakce dne 30. 01. 2013 - 00:00

Výnosy spořicích účtů klesají. Pouze dva účty na bankovním trhu mají vyšší úrokovou sazbu nad dvě procenta bez postranních kliček.
 

S příchodem nového roku řada bank snížila úrokové sazby na depozitních produktech. Nejvíce jsou poklesy vidět na hypotékách a spořicích účtech. Výnos nad dvě procenta nabízí jen hrstka bankovních domů. Nejlépe úročeným bankovním spořicím účtem je ten od Equa bank nebo Air bank. Roční úroková sazba na obou spořicích účtech těchto bank činí 2,1 procenta.

ČNB a úrokové sazby

Vliv na výši úrokových sazeb spořicích účtů má Česká národní banka a jí vyhlašované repo sazby. Ty nyní činí 0,05 procenta a jde historicky o nejnižší úroveň.

Míra úrokové sazby u centrální banky tak udává, za kolik si mohou ostatní banky od ČNB půjčovat. Jestliže jsou oficiální úrokové sazby na svých minimech, nemají banky motivaci úročit peníze klientů zbytečně vysokým úrokem. Důvod je jasný. Jakmile je na trhu trend snižování úrokových sazeb, nemají klienti příliš zajímavých možností, kam přesunout peníze.

Snížení a zvýšení sazeb

Snížení úrokové sazby na depozitních produktech není žádná tragédie. Banky a družstevní záložny snižováním anebo naopak zvyšováním úrokových sazeb mohou značně ovlivnit řízení objemu depozit. Tedy za předpokladu, že se jedná o zásadní výše vkladů. Velké a středně velké banky budou reagovat méně citlivě oproti bankám malým.

Vysoké úrokové sazby mohou být pro banku i dobrou marketingovou podporou. Jestliže nabízí úroky na vkladových produktech v atraktivní výši, které převyšují ostatní nabídku, dostanou se do hledáčku ekonomicky zaměřených médií. Podobně se do pozornosti ekonomických novinářů dostala mBanka, která od podzimu 2007, kdy vstoupila na tuzemský trh, udávala takt svým spořicím účtem úročeným 3,5 procenta. Po několika letech došlo k obratu a mBank přestala být pro klienty lákavá.

Ne vždy jsou vysoké úrokové sazby marketingovou kampaní. Některé banky vyššími úrokovými sazbami motivují klienty, aby si k nim uložily další peníze. Řeší tím zejména nedostatek peněžních prostředků pro financování svých aktivit.

Družstevní záložny odolávají trendu

Problém s finančními zdroji je spíše záležitostí kampeliček, které nejsou tolik flexibilní co do snižování sazeb jako banky. Nejvyšší úrok na trhu tak nabízí i nadále Metropolitní spořitelní družstvo. S úrokovou sazbou 2,8 procenta patří mezi jasné favority na poli krátkých peněz.