reklama

Úspory desetkrát jinak

redakce dne 01. 08. 2011 - 00:00

S úsporami a spořením je to stejné jako s hubnutím. Začínáte s dobrým předsevzetím, ale bez přesného plánu a jeho dodržováním neshodíte žádné kilo, potažmo neušetříte ani korunu. Připravili jsme desatero, které vám pomůže najít úspory ve vašem životě.

Aby se vám peníze nerozkutáleli, měli byste znát své výdaje. Situace, kdy přinesete domů výplatu a po několika týdnech máte problém vyjít se zbylými penězi, netrápí nejen vás. Jste-li svobodní, je řízení osobních financí na vás. Pakliže žijete v manželském nebo partnerském svazku, je jen na vás, zda-li budete pravidelně dělat stojku a nechávat partnera, aby hospodařil s vašimi penězi. Čtěte více: Jak si udržet peníze? Neženit se, nemít děti a skrblit!

Níže uvedené desatero berte orientačně. Třeba je problém s vašimi výdaji úplně někde jinde, kam nesahá naše fantazie s představivostí dohromady.

Výdaje na běžný chod domácnosti

V prvních několika bodech se zaměříme jen na ty nejnutnější výdaje, které souvisí s každodenním chodem domácnosti. Úspor se zde příliš nedočkáte, ale je dobré vědět, jestli zbytečně neplatíte moc.

1. Výše nájmu – opravdu platíte odpovídající nájem za byt, ve kterém bydlíte? Bydlíte-li v nájemním bytě, možná by nebylo od věci si čas od času promluvit s majitelem nemovitosti, jestli by vám nesnížil nájem. Za pokus nic nedáte. Máte-li dobrou platební morálku je to výhoda pro vás. Na realitním trhu se pohybuje velký počet nájemníků, kteří nájem zkrátka neplatí.

2. Hypoteční úvěr – máte opravdu dobře nastavenou hypotéku? Podobné je to i s úvěry ze stavebního spoření. Zejména pak s vhodným nastavením úrokové sazby. Tu můžete měnit v okamžiku, kdy vám končí fixace a vy se s bankou anebo bankami bavíte o dalších podmínkách na tomto úvěru na bydlení. U úvěrů ze stavebního spoření sice úrokovou sazbu měnit nemůžete tak flexibilně, jako je tomu u hypoték, ale můžete požádat o snížení měsíční splátky.

3. Inkaso, SIPO, poplatky – podobně jako u nájmu čihypotéky, měli byste i u položek jako jsou faktury za energie, plyn, vodné a stočné, otop, telefon a internet, provádět pravidelné přepočty, jestli neplatíte zbytečně moc. Jestliže vám na konci účetního roku vrací plynárny a elektrárny peníze ze záloh, je to pro vás signál, abyste požádali o jejich snížení. I když je vám část peněz na konci roku vrácena, mohli se volné finanční prostředky zhodnocovat třeba na spořicím účtu. Podobné je to i s poplatky za psa, popelnici nebo za parkovací kartu. Zajímejte se na příslušných úřadech, jestli se na vás nevztahuje nějaká výluka. V mnoha městech nemusejí lidé v důchodovém věku platit za svého čtyřnohého mazlíčka. Poplatky za čtyřnožce nepatří mezi ty nejdůležitější náklady, ale platit stokorunové „obecní daně“ v okamžiku, kdy jste od nich osvobozeni, je trochu zbytečné.

Úspory v běžném životě

Jak mezititulek napovídá, dá se uspořit i v běžném životě. Úspory nejsou oproti těm na bydlení tak složité na realizaci. Namísto setkávání s bankovním úředníkem a handrkováním o úrokovou sazbu hypotéky dochází k relativně rychlým úsporám. Ty jsme rozdělili do několika kategorií – pohostinství, zábava, volný čas, studium, zaměstnání a domácnost.

4. Pohostinství a zábava – do této skupiny výdajů patří veškeré výdaje, které souvisí se stravováním a tolik oblíbenými dýchánky nejen u káva, ale i piva či jiného nápoje. Patříte-li mezi pijáky piva, jistě jste si spočítali, že levnější je pít svůj oblíbený mok doma. V restauracích může být pivo i dvakrát dražší než ve vašem oblíbeném supermarketu. Opak je pravdou. Chcete-li ušetřit, zajděte dvakrát do týdne do hospody. Setkáte se s přáteli a vypijete pár piv, namísto abyste jich denně do sebe „naklopili“ rovněž několik. Naopak něco jiného jsou kávičky s kamarádkami. Ty mohou jít skutečně do peněz. Vlastní kapitolou jsou výdaje na oběd. Chodíte-li v poledne do hospody a nejste zrovna manuálně pracující, možná byste mohli uvažovat o lehčích obědech. Připravit si doma obložený chléb s několika kousky zeleniny zvládne každý a navíc je to i levnější.

5. Volný čas a záliby – mít koníčka čili nějakou zálibu je v dnešním světě již nezbytností. Chcete-li ušetřit, často budete nejdříve omezovat své zájmy. Jestliže si rádi kupujete knížky můžete si je půjčovat v knihovně. Jezdíte-li rádi na via ferraty do Rakouska nebo Itálie, možná byste se mohli na nějaký čas uskrovnit a začít obrážet tuzemská pohoří.

6. Studium a zaměstnání – na těchto položkách těžko něco ušetříte. Věnujete-li se studiu či svému zaměstnání naplno, budete muset čas od času sáhnout hlouběji do peněženky a zaplatit. Jednou za učební materiály, jindy za oblek nebo za novou frézu, jste-li řemeslník. Na činnostech, které vás živí, případně vás jednou budou živit, nešetřete. Avšak ani zbytečně neutrácejte. Studenti si nemusejí kupovat luxusní psací potřeby. S reklamní propiskou napíšou test stejně, jako s tou za dvě stovky.

7. Domácnost – vlastní kapitolou jak ušetřit je domácnost. Lidé chtějí, aby jejich byt šel s dobou a tak si neváhají pořizovat věci do domácnosti každých pět let. Pohovka na které trávíte čas sledováním televizních seriálů nemusí být nutně z pravé kůže, ale z levnější imitace. Stejně tak i televize nemusí mít úhlopříčku o velikosti stěny obývacího pokoje. Nežádoucím vedlejším účinkem je pořizování si vybavení na dluh.

Jak uspořit za finanční produkty?

Poslední tři body jsou z finanční říše. I vaše peníze lze ušetřit. Samozřejmě ne vždy se úspory vyplatí.

8. Peníze na osobním účtu – máte veškeré své volné peníze na osobním účtu? Možná je načase si založit spořicí účet. Na trhu jich je na padesát, takže si určitě vyberete. Ani termínovaný vklad nemusí být od věci.

9. Kreditní karty, kontokorenty, půjčky na cokoliv – potřebujete peníze a jeví se vám jako nejjednodušší zadlužení? Proti gustu žádný dišputát, jak se říká. I zadlužení chce své. Jestli vám banka nabízí kreditku, odmítněte ji. Stejně jako kontokorent. Nejlevnější alternativou, jak si pořídit menší částku peněz, jsou bezúčelové půjčky. Oproti kontokorentu mají nižší úrokovou sazbu a na rozdíl od kreditní karty i mnohem jednodušší podmínky. Úvěr zkrátka splácíte okamžitě a za předem jasných a srozumitelných podmínek. Tím vás však nechceme odrazovat od kontokorentu nebo kreditek. Oba úvěrové nástroje mají své výhody, ale je potřeba znát jejich specifika a trochu si ohlídat dobu splatnosti. To se týká především kreditních karet.

10. Optimalizujte své smlouvy – sjednali jste si před lety životní pojištění? Je na čase se podívat, jak jsou nastaveny jednotlivé parametry. Stejně jako se vyvíjí lidský život, vyvíjí se i jednotlivé finanční produkty, u pojištění to platí dvojnásob. Abyste ošetřili všechna rizika, je dobré pravidelně konzultovat své finanční záležitosti s odborníkem. Nejlépe s finančním poradcem. Jinou pojistné podmínky si sjednáte v době, kdy jste svobodní, jiné pak s příchodem potomka.

Tímto končí náš výčet deseti úspor, které lze uskutečnit a snížit si výdaje, respektive uspořit vaše peníze. Druhou možností je zvýšení příjmů, ale to nebývá zrovna nejjednodušší.