reklama

Žhavé téma: Úspory online a spoření přes internet

redakce dne 01. 11. 2012 - 12:00

Správa osobních a rodinných financí nebyla nikdy tak jednoduchá jako dnes, kdy můžete využít internet.

Věc má i tak trochu háček. Ne vždy je internet tím jediným a nejlepším místem pro vaše rozhodování. Zejména pak při plánování financí a vedení rodinného rozpočtu. Zde je vhodné využívat více informačních kanálů. Nejlépe pak v kombinaci s pravidelnými návštěvami webových stránek vaší banky a některé z poboček. Na návštěvu pobočky však řadě z nás zbývá stále méně času a někdy není možné ji pro časovou zaneprázdněnost vůbec stihnout.

Kvalitní rozhodování zpoza monitoru

Umět se dobře rozhodnout je náročné zejména po stránce získání relevantních informací, jejich utřídění a výběru podle nějakého kritéria. Volbě silně pomůže například kvalitně vytvořené webové stránky. Na nich se každý během několika návštěv může kompletně seznámit se základními i pokročilejšími informacemi o produktech a vztazích mezi nimi.

On-line porovnání

Největším hitem internetových srovnávačů a různých porovnávání finančních produktů jsou spořicí produkty. Srovnání úrokových sazeb v rámci spoření všeho druhu je pro řadu návštěvníků značně oblíbené. Jedno jestli je předmětem porovnání spořicí účty, termínované vklady nebo stavební spoření.

Mezi aktuální témata, která se nejčastěji řeší, jsou především kalkulačky různých finančních produktů. Mezi stálice patří například kalkulačka stavebního spoření.

Ukázky kalkulaček v praxi

Nejlepší bude vše ukázat na nějakém praktickém příkladu. Pro příklad netřeba chodit daleko. Pro názornou ukázku postačí například Českomoravská stavební spořitelna, jinak též známá jako „Liška“. Ta nabízí kalkulačku stavebního spoření ČMSS. Po prvním prohlédnutí lze snadno zjistit, že „Liška“ nabízí úrokovou sazbu na svém stavebním spoření až ve výši 5,86 procenta. I když je efektivní úroková sazba o trochu nižší, 5,54 procenta, jde o jednu z nejlepších nabídek na trhu. Internetová kalkulačka stavebního spoření je plně interaktivní a snadným přetahováním kurzorů na jednotlivých osách lze měnit cílovou částku nebo délku spoření.

V praxi je také dobré, když kromě jednoho místa, na kterém lze najít řadu zajímavých informací, se můžete přihlásit i do internetového bankovnictví.