reklama

Kreditní karty

redakce dne 23. 08. 2010 - 15:48

Kreditní karta funguje na stejném principu jako debetní karta. Jediným rozdílem je, že kreditní karta využívá pro své fungování úvěru, které musí uživatel zaplatit.

I když je nakupováni prostřednictvím kreditní karty příjemné, měl by si každý pohlídat tzv. bezúročné období, které má každá kreditní karta trochu jinak dlouhé. V Česku je bezúročné období dlouhé 40 až 76 dnů. Další nutnou podmínkou je mít na vědomí jaké sankce hrozí, když se úvěr nesplatí v bezúročném období.

Jak na kreditní karty

Kreditní karta je úvěrový produkt. Klient si u své banky sjedná úvěr, který může čerpat prostřednictvím platební karty, která se nazývá jako kreditní. Oproti kontokorentu půjčí banka na kreditní kartu více peněz.

Prostřednictvím kreditní karty může člověk peníze utrácet při placení kartou u obchodníka, anebo si peníze vyzvednout v bankomatu. Řada bank nabízí při používání „kreditky“ u obchodníků bonusový systém, kdy klient získává část svých utracených peněz zpět. Často se jedná o částky v ekvivalentu desetin procenta anebo několika procent z utracené částky.

Splácení úvěru na kreditní kartě

Kreditní karty disponují několikatýdenním bezúročným období, kdy je možno čerpat peníze bezplatně. Jestliže majitel kreditní karty splatí svůj dluh včas, neplatí žádný úrok a nemusí se zabývat splátkami. Pokud ne, bude při úhradě svých závazků postupovat jedním z níže uvedených způsobů.

První možností, jak splatit dluh na kreditní kartě, je uhrazení celé jeho výše. Jde o jednorázový způsob. Druhou možností jsou splátky, jejichž minimální výši banka stanoví ve smlouvě ke kreditní kartě.

Úročení úvěru

Úroková sazba je na úvěrech kreditních karet vesměs stanovena na měsíční bázi. Měsíční úroková sazba může být v Česku i 2,5 procenta. Většina bank má úrok v rozmezí 1 – 2 procent. Roční úroková sazba tak může být za rok i 15 a více procent. Financování z kreditní karet bývá mnohdy vyšší než u kontokorentů nebo spotřebitelských úvěrů.

Poplatky spojené s užíváním kreditní karty

Zřízení kreditní karty nabízí řada bank jako bezplatnou službu, vedení „kreditky“ je zpoplatněno. Poplatková struktura se odvíjí podle banky, kterou kreditní kartu vydala, ale i podle kartové asociaci, které karta patří. Sazebník poplatků se odvíjí i od služeb, které jsou na kreditní kartu sjednány.