reklama

Vkladní knížky přinášejí nostalgii do spoření

redakce dne 07. 05. 2014 - 01:00

Vkladní knížky byly kdysi oblíbeným depozitem. Hitem dneška jsou především výherní vkladní knížky České spořitelny.
 

Po několik generací byly vkladní knížky jediným a zároveň hmatatelným finančním produktem. V mnoha případech se předávaly z pokolení na pokolení. Nyní jsou mrtvým produktem, který využívá pouze malá část spořínků.

Začátky vkladních knížek sahají hluboko do 19. století, kde nebyly takřka žádné příležitosti, jak si bezpečně spořit. Kromě toho bylo možné odkládat přebytečné peníze do slamníku, případně je ihned utratit za osobní spotřebu či investovat do živnosti nebo podnikání. Čtěte také: Na vkladních knížkách je uloženo 2,5 miliardy korun

Sociální rozměr

Vkladní knížky měly rovněž sociální rozměr a budovaly mezilidské vztahy. Pro nejednoho chasníka nebo děvečku byla vkladní knížka často jediným zhmotnělým přehledem jejich finančního majetku. Pro mladé muže představovaly vkladní knížky pádný argument platícího na budoucího tchána, aby svolil při získání vytoužené milé bytosti. Naopak nejedna nevěsta vnášela na samém počátku do společného manželského soužití častokráte tučně naditou vkladní knížku jako věno.

Nyní z podobných zvyklostí pomalu sešlo. I nadále jsou peníze v partnerském životě jedním z klíčových mezníků. Ve společnosti však nejde o příliš vysoký tlak na to, mít před vstupem do manželství dostatečně tučné konto.

Vzpomínky na nostalgické spoření

Z uvedených důvodů nabízejí vkladní knížky spíše nostalgii. Nejde již o vkladový produkt, kterým bude disponovat každý finančně zodpovědný jedinec. Přesto si i v dnešní době uchovávají vkladní knížky své výsostné postavení. Zejména pak výherní vkladní knížky, jejichž tahy dvakrát ročně pořádá Česká spořitelna.

Dětská vkladní knížka

Vkladní knížky nabízí i nadále Česká spořitelna, Poštovní spořitelna a několik družstevních záložen. Úrokové sazby jsou od nuly do dvou procent, přičemž Česká spořitelna nabízí Dětskou vkladní knížku, která je pásmově úročena. Pro vklady do 250 tisíc korun poskytuje ČS roční úrokovou sazba dvě procenta, vklady vyšší 250 001 Kč úročí banka 0,01 procenty.

Můžete tak svému potomkovi dopřát to, co bylo běžné ještě ještě před několika desítkami let a na co si možná dobře pamatujete. Mějte však na paměti, že vkladní knížky nejsou pro dlouhodobé spoření úplně vhodné a nelze je doporučovat jako ideální depozitum. Na trhu existuje celá řada atraktivnější vkladových produktů, které dokáží se srovnatelným rizikem vygenerovat vyšší výnosy. Čtěte také: Na jaký spořicí účet nyní uložit peníze ze stavebního spoření