reklama

Volksbank CZ: Malá banka s dobrým produktovým portfoliem

redakce dne 26. 07. 2011 - 00:00

Rakouská banka Volksbank CZ není v České republice žádným nováčkem. Na tuzemský trh přišla v roce 1993. I když se nedostala do příliš širokého povědomí tuzemských spotřebitelů, dokáže Volksbank CZ na svých zhruba 60 pobočkách obsloužit tolik klientů, aby vygenerovala roční zisk ve stovkách milionů korun.

Jen za letošní první pololetí vytvořila Volksbank CZ čistý zisk přes 200 milionů korun. Letos se jí daří, zato rok 2009 znamenal pád. V roce 2008 vytvořila Volksbank CZ čistý zisk ve výši 339 milionů korun, zatímco o rok později se jí čistý zisk snížil na 185 milionů korun. Rok 2009 byl pro řadu v tuzemsku podnikajících bank těžký. Zisk se snížil v té době třeba i UniCredit Bank. I pro velké banky jako je Česká spořitelna, ČSOB nebo Komerční banka rok s devítkou na konci nebyl nic moc příjemný. Jejich zisky ale nespadly meziročně o polovinu, jako tomu bylo v případě Volksbank CZ.

Volksbank CZ i v roce 2011 svými hospodářskými výsledky potvrzuje, že je stabilní bankou, jejíž zisk a další klíčové hospodářské ukazatele stále rostou, okomentoval letošní pololetní hospodářské výsledky Libor Holub, předseda představenstva Volksbank CZ.

Základem je kvalitní portfolio

Základem pro bankovní podnikání je portfolio z kvalitních finančních produktů, které Volksbank CZ má a na svých pobočkách je nabízí. Ať už jde o běžný účet či balíčkové účty jako je FIT konto a STYL konto nebo program Exlusive pro bonitnější klientelu. V nabídce nechybí ani Běžný spořicí účet s aktuální úrokovou sazbou 1,33 procenta. Nejde sice o žádného spořicího rekordmana, ale pro konzervativního klienta, který chce mít peníze v rámci jedné banky pohromadě, jde o vhodný doplněk. Ne každého baví přesouvání peněz mezi dvěma bankami.

Volksbank CZ nabízí na banku relativně příznivé termínované vklady. Na pobočkách lze sjednat i stavební spoření nebo uzavřít životní a úrazové pojištění, cestovní pojistku anebo pojištění majetku. Pojišťovna, která dodává pojistné produkty, je Victoria-Volksbanken.

Investování v rámci Volksbank CZ

Depozitní produkty jsou dále doplněny mixem investování do otevřených podílových fondů a investičních certifikátů. Zde nabízí Volksbank CZ pestrou škálu možností, jak zhodnotit peníze. V nabídce má několik akciových, dluhopisových a smíšených fondů. Fondy jsou nabízeny v rámci VB-Fondy investičního programu. Banka umožňuje svým klientům investice i do hypotečních zástavních listů, dluhopisů a akcií.

Kromě Burzy cenných papírů Praha umožňuje banka Volksbank CZ přístup i na německou burzu XETRA, ale i na americké burzovní trhy podání NYSE (The New York Stock Exchange), NASDAQ (The Nasdaq Stock Market) a AMEX (American Stock Exchange). Veškeré obchody jsou vypořádány v režimu T+3, vyjma německé XETRy, kde je režim vypořádání burzovních obchodů stanoven na T+2.

Jak je vidět z našeho výčtu, ani malé banky nemusejí být oproti těm velkým nikterak pozadu. Kromě dobré produktové nabídky je pro bankovní podnikání důležité i jednání jejich zaměstnanců a bankovních poradců vůči klientům.