reklama

Výhodné spoření snadno a rychle

redakce dne 05. 11. 2012 - 00:00

Zhodnotit výhodně peníze pomocí spoření není těžké ani složité. Stačí znát několik základních pojmů a začít spořit.
 

U spoření rozhoduje zejména inflace, srážková daň a v neposlední řadě i výše úrokové sazby. Je-li úrok nižší než inflace, utrpěli jste ztrátu. Ani nemusíte počítat čistý výnos po odečtení inflace a srážkové daně.

Platí přímá úměra. Čím vyšší úrok chcete pro své peníze získat, tím delší bude výpovědní lhůta, chcete-li fixace, v rámci spořicích nástrojů. Na výši výnosu se nabaluje i objem vkladu. Zejména termínované vklady jsou na tomto principu založeny. Abyste získali vysoký výnos, musíte odložit více peněz a na delší dobu.

Úroková sazba plus státní podpora

Od popsaného tvrzení však existuje několik výjimek. Jsou to finanční produkty, které podporuje stát. Jmenovitě jde o stavební spoření a penzijní připojištění. To bude od 1. ledna 2013 nahrazeno doplňkovým penzijním spořením.

Stavební spoření: Vysoký výnos, nulové riziko

Stavební spoření utrpělo v posledním roce značné šrámy na své atraktivitě. Snížení státní podpory by příliš nevadilo, na rozdíl od faktu, že jde politicky snadno měnit. Byla by však škoda na tento ryze konzervativní produkt zanevřít.

Stavební spoření má jednu velkou výhodu. Dosahuje vysokého zhodnocení, tedy alespoň při součtu úroků a započítání státní podpory. Roční výnos se běžně u spořicích smluv stavebních spořitelen pohybuje v rozmezí od čtyř do pěti procent.

Význam stavebního spoření má dlouhodobější charakter. Po uplynutí šestileté vázací lhůty můžete naspořené finanční prostředky uložit na termínovaný vklad anebo je investovat. Případně je použít na vytvoření dostatečně velké finanční rezervy.

Penzijní připojištění aneb Supervýhodné spoření

Oproti stavebnímu spoření je penzijní připojištění výhodné pro ty, kteří si ho uzavírají na dobu pěti let. Abyste mohli penzijní připojištění bez sankcí zrušit, musíte splnit podmínku 60/60, což znamená, že spořicí cyklus musí být dlouhý alespoň 60 měsíců. Na výplatu peněz z tohoto produktu máte nárok po dosažení věku 60 let.

Abyste získali z „penzijka“ maximum, stačí ročně penzijnímu fondu poslat sumu 6000 korun. Státní podpora činí 1800 Kč. Alespoň to tak platilo do letošního roku. Od Nového roku 2013 se zvyšuje minimální suma, na kterou získáte státní příspěvek. Podobně se zvyšuje i maximální výše měsíční úložky, na kterou vám stát pošle nejvyšší státní podporu. I přes to bude „penzijní spoření“ atraktivním produktem, byť patří do kategorie pojištění.