reklama

Výhody a nevýhody investování do nemovitostí

redakce dne 17. 01. 2012 - 00:00

Máte volné finanční prostředky a rádi byste je investovali? Můžete každým měsícem splácet hypotéku ve výši několika desítek tisíc korun? Chcete svým potomkům zanechat hezké dědictví? Pokud odpovíte alespoň jednou ano, jste na nejlepší cestě stát se vlastníkem reality.

Je úplně jedno, jestli budete kupovat byt, dům, vilu, stavební pozemek či kus louky za městem. Důležité je, že jste se rozhodli investovat do nejstarší možné investice a to do nemovitosti. Čtěte také: Bydlení: Největší investice vašeho života

Nemovitost určená pro bydlení

U nemovitosti určené k vlastnímu bydlení není příliš co řešit. Jejím pořízením řešíte bytovou situaci. Jestliže máte peněz nazbyt, nemusíte se příliš omezovat co se týče velikosti reality, vybavení a dostupnosti od centra obce, ve které nemovitost stojí.

V opačném případě, kdy máte jen omezenou sumu, budete volit kompromisy. Jestliže kupujete nemovitost v Praze, je praktické pořídit realitu v dostupné vzdálenosti od stanice metra.

Pro budoucí majitele rodinných domů či vil je důležité, kde si dům pořizují. Trendem v posledních letech je bydlet na vesnici nebo v městských satelitech. Zde je nutné zvážit, jestli vás a vaše potomstvo nebude zatěžovat dojíždění za prací či do školy. Z praktického hlediska není moudré bydlet na vesnici bez vlastního dopravního prostředku. V tomto případě dostává mobilita zcela jinou perspektivu. Čtěte také: Chcete hypotéku? Banky hledí na tři faktory: bonitu, účel a zajištění

Příjmy z pronájmu

Odlišná kritéria zvolíte v okamžiku, když chcete kupovat nemovitost pro získání finančních prostředků z pronájmu. Nejdříve by měla zapracovat kalkulačka a porovnání všech rizik plynoucí z reality jako investice. V některých případech by peníze vložené do nemovitosti za účelem jejího dalšího pronájmu mohly v jiném typu investice přinést vyšší výnos.

Zde je nutné se pozastavit. Jestliže hodláte investovat do nemovitosti, je vhodné se včas rozhodnout, jestli pořídíte rodinný dům nebo byt. Přičemž byt má několik výhod, než rodinný dům. Čtěte také: Dům nebo byt? Těžká otázka

Byt je levnější než rodinný dům se stejnou obytnou a užitnou plochou. Koupí domu platíte ještě za pozemek. Výhodnější koupit menší byt, případně menší byt dva než jeden velký. Malý byt je jednak levnější a za druhé do něj lépe seženete nájemníka. I když za pronájem malého bytu získáte méně peněz, je pro určité skupiny obyvatel dostatečně atraktivní. Jedno zda-li jde o mladé profesionály, kteří poprvé opustili rodné hnízdo a bez maminky v zádech objevují kouzlo vlastního bydlení. Malý byt je vhodný i pro seniory anebo pro svobodné matky. Nehledě na to, že když dva lidé chtějí spolu začít žít, je malý byt často ideální možností pro sestěhování.

Za dva malé byty můžete získat vyšší příjem, než za větší byt. Atraktivní byt je do velikosti dva plus jedna. Byty s vyšším počtem místností přestávají být vhodné pro výše uvedené cílové skupiny. Důvodem je ve většině případů právě cena nájmu.

Faktory ohrožující investici

U obou záměrů – ať už se jedná o pořízení vlastního bydlení či spekulací kvůli příjmům z pronájmu – je rozhodující kvalita nemovitosti. Koupit si vybydlený rodinný dům nebo byt znamená další dodatečné náklady. Podobně je na tom i okolí nemovitosti. Stojí-li nemovitost vedle čmoudící elektrárny, těžko někoho přesvědčíte, aby se do reality nastěhoval spolu se svou rodinou, ve které děti trpí potížemi dýchacích cest.

Podobně tomu může být i v případě, že v bezprostřední blízkosti reality stojí dálnice anebo se zde plánuje výstavba průmyslové zóny. Nahlédnout do územního plánu by mělo být povinností každého, kdo chce bydlet.

Ekonom Vladimír Pikora v knize „Všechno je jinak aneb Co nám neřekli o důchodech, euru a budoucnosti“ napsal vlastní zážitek s územním plánem. Jako pečlivý stavitel se byl informovat na stavebním úřadě. Zjistil, že se podle územního plánu nechystá stavět nic, co by mu mohlo v budoucnu vadit. Jenže s novými komunálními volbami se změnil i územní plán.

Sečteno a podtrženo

Investice do nemovitostí může být vhodným způsobem uložení peněz. Nečekejte, že v průběhu let se hodnota vaší nemovitosti – reality – nějak rapidně zvýší. O hodně větší šancí je, že udrží hodnotu. Počítejte i s vyššími náklady. Mezi ně se počítají jak vyšší provozní náklady až výdaje na nutnou rekonstrukci či modernizaci.

Důležitým faktorem je bezprostřední okolí nemovitosti. Prostudování územního plánu je nezbytné v každém případě. Zaměřte se na občanskou vybavenost. Dojíždět denně deset kilometrů za nákupy, zábavou nebo k lékaři zbytečně prodražuje náklady na bydlení. A to jak vám, jestli v nemovitosti hodláte bydlet, tak i vašim potenciálním nájemníkům. Čtěte také: Kde bydlet, za kolik a proč se vlastní bydlení nevyplatí každému