reklama

Vzduchem létají miliardy. Banky zveřejňují hospodářské výsledky

Josef Švejda dne 18. 02. 2011 - 00:00

Začala výsledková sezóna českých bank. Jen ČSOB s Komerční bankou v roce 2010 vygenerovaly zisk 26,349 miliardy korun. Zpozornět by měli i akcionáři. Dividenda Komerční banky slibuje zajímavý výnos. Akcie banky má prý zpevnit do konce roku až o sedm procent.

Výsledková sezóna tuzemských bank je v plném proudu. Své obchodní výsledky již zveřejnila skupina Československé obchodní banky a Komerční banky. Napjatě se očekávají výsledky další velké banky a to České spořitelny. Význam mají i hospodářské výsledky dalších bank jakými jsou například UniCredit Bank, Raiffeisenbank a GE Money Bank.

Komerční banka zdvojnásobila výši dividendy

Rok 2010 se kromě nízké inflace a vysoké nezaměstnanosti zapíše i tím, že v něm Komerční banka (KB) vykázala zisk 13,33 miliardy korun. V roce 2009 vykázala Komerční banka zisk 10,5 miliardy korun. Příznivým zprávám tímto není konec. Představenstvo Komerční banky navrhlo dozorčí radě výplatu dividendy 270 korun na akcii. V celkovém objemu rozdělí 10,263 miliardy korun, což je 77 procent z loňského čistého zisku. Dividenda 270 korun odpovídá 6,1 procentu na základě uzavírací ceny akcie na konci roku 2010. Čtěte více: Dividendy v roce 2011: Čtyři tipy na dobrý výnos

Hezká čísla by neměla stát za bezhlavým nakupováním tohoto titulu. Komerční banka má relativně vysoký ukazatel P/E a to 13,25. Ukazatel P/E značí cenu akcie ku zisku na akcii. Například skupina KBC, jenž v tuzemsku vlastní Československou obchodní banku, má P/E na úrovni 8,02.

Výkonnost Komerční banky v podání celkových provozních výnosů se v roce 2010 oproti roku 2009 zvýšila o 1,5 procenta. Loni dosáhly provozní výnosy výše 32,662 miliardy korun.

Akcionáři, kteří drží akcie Komerční banky, tak podle Ivony Hrušové, analytičky společnosti Next Finance, draze platí za stabilitu banky. „Akcie je na to, jaký generuje společnost zisk, příliš drahá. Za stabilitu Komerční banky si tedy akcionáři zaplatí,“ napsala Hrušová ve svém komentáři k hospodářským výsledkům KB. „Komerční banka nadprůměrně zhodnocuje vlastní kapitál a vyplácí vysoké dividendy, ale její akcie jsou relativně drahé,“ uvedla analytička. Podle Hrušové by měla cena akcie Komerční banky zpevnit na konci letošního roku o sedm procent na 4500 korun. Čtěte také: Vydělejte deset procent na českých dividendových akciích

ČSOB zvýšila udržitelný zisk

Ani Československá obchodní banka nestála loni v pozadí. Své belgické matce KBC vydělala v roce 2010 rovněž přes 13 miliard korun. Banka však operuje s pojmem trvale udržitelný zisk. Ten loni činil 13,019 miliardy korun, oproti 10,488 miliardám v roce 2009. Provozní výnosy k 31. prosinci minulého roku dosáhly výše 32,512 miliardy korun, což je o čtyři procenta více, než v roce 2009. Bližší analytické informace o tomto titulu nejsou k dispozici, neboť akcie banky nejsou zatím obchodované na burze.

Přibude letos další bankovní titul na burze?

Na českých burzách se obchodují akcie dvou bankovních skupin. Jmenovitě jde o cenné papíry Komerční banky a rakouské Erste Group Bank, která vlastní Českou spořitelnu. Během letošního roku se očekává první primární emise (IPO) akcií Československé obchodní banky. Plánovaná celková akciová tranše by měla být podle dřívějších vyjádření zástupců ČSOB 40 procent. Alespoň to banka uvedla v roce 2009. Primární emise akcií měla být vydána již loni, což se zatím nestalo. Čtěte více: Mantra investora: riziko, výnos, investiční horizont, likvidita

Podle nejnovějších spekulací oborových médií, které se odvolávají na zdroje blízké KBC, by měla primární emise akcií Československé obchodní banky na Burze cenných papírů Praha být uvedena ve druhé polovině letošního března. Celá kauza s uvedením menšinového podílu v ČSOB je spjata s dřívějšími finančními potížemi její matky, belgické bankovní skupiny KBC. Ta se dohodla s Evropskou unií, že prodá část Československé obchodní banky, výměnou za státní pomoc. Čtěte více: Tři klíčové zásady investora při nákupu akcií

Odhad případné ceny za jednu akcii ČSOB se pohybuje v rozmezí od jednoho do pěti tisíc korun. Vzhledem k tomu, že banka generuje shodné výnosy s Komerční bankou, byla by pravděpodobnější horní hranice tohoto pásma.