reklama

Zadlužení důchodci: Exekuce na důchod

redakce dne 30. 07. 2013 - 01:00

Čeští senioři čelí novému fenoménu: exekucím. Jejich počet se v posledních letech zvyšuje. Jen letos jich bude více než sto tisíc.
 

Schopnost dostát svým závazkům je čím dál složitější pro více penzistů. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) bylo k 30. červnu letošního roku nařízeno 68 125 exekucí na důchod. Během prvního pololetí 2013 strhli exekutoři seniorům z jejich důchodů 692 milionů korun. Loni to bylo 1,4 miliardy, předloni pak 1,2 miliardy korun. Počet exekucí roste. Jen za celý loňský rok jich bylo 67 614. Podle střízlivých odhadů odborníků, kteří se zabývají dluhovým poradenstvím, bude za celý letošek zahájeno na sto tisíc nových exekucí.

Výplata důchodů s exekuční srážkou

2008 2009 2010 2011 2012
40 718 46 121 51 184 60 874 67 614

Zdroj: ČSSZ; Poznámka: Údaje k 31. 12. daného roku.

Důchodci s exekucí v číslech

Seniorů s exekucí je zhruba 7,5 procenta ze všech dlužníků v Česku. Průměrný dluh dosahuje částky 20 tisíc korun. Z údajů finančních poraden pochází 30 procent jejich klientů z řad lidí starší 51 let.

Riziková šedesátka

Z hlediska hrozby exekucí je pro starší lidi věk v rozmezí od 60 do 63 let, kdy odcházejí na odpočinek. Profil budoucího dlužníka se v mnoha případech opakuje. Jde o „mladého“ penzistu, který nezvládl splácet své závazky. Zkrátka a jednoduše nedokázal vykrýt rozdíl mezi platem ze zaměstnání a nově vypláceným starobním důchodem. Splátky půjček, které během zaměstnání dokázal splácet, najednou značně zatěžují rozpočet novopečeného seniora.

Nejčastěji penzisté dluží za telekomunikační služby (48 procent), za platby pojistného pojišťovnám (23 procent), spotřebitelské úvěry (16 procent) a mají potíže platit energie (13 procent).

Past jménem rodina

Rodina je základ státu, říkával už první československý prezident Tomáš G. Masaryk. Jedním z důvodů zadlužení člověka, zejména toho ve vyšším věku, je rodina, potažmo její mladší rodinní příslušníci, kteří seniora přemluví, aby se za ně zaručil anebo si na sebe sjednal úvěr. Ten mu rodinní příslušníci splácejí, mnohdy velice dobře. Avšak jakmile se sekundární dlužník, tj. například vnuk nebo vnučka, dostanou sami do finanční tísně, přestávají svému prarodiči platit peníze nutné na splátky. Novým nešvarem jsou půjčky pro důchodce. Nebankovní společnosti ve svých nabídkách přímo cílí na starší lidi.

Za dluhy však nestojí jen přechod z ekonomicky aktivního života do důchodu, nebo zadlužení ve prospěch některého z členů rodiny.

Šmejdi zadlužují penzisty

Významnou roli hrají podomní prodejci a účast penzistů na předváděcích akcích. Pro tyto promotéry se vžil výraz „šmejdi“ podle stejnojmenného dokumentární filmu, který zachycuje nekalé praktiky obchodníků s předraženým zbožím. Právě starší lidé představují pro žraloky rekrutujících se z těchto prodejců snadnou kořist. Postarší lidé jsou osamělí, často navíc žijí sami, jejich potomci je navštěvují jen málo. Lidé se šesti a více křížky na zádech neumí odmítat nezvané hosty, kteří se do jejich domácností vnucují. Jsou proto snadnou kořistí všech, kteří jim nabízejí předražené deky, hrnce nebo nože. Předváděcí akce, teleshoppingové nabídky a podomní prodej tvoří jednu z hlavních příčin, proč se senioři zadlužují.