reklama

Základem spokojeného života je vytváření úspor

redakce dne 18. 03. 2013 - 00:00

Život bez dluhů a s výhledem dlouhodobého spoření je základem pro životní spokojenost. Spokojený život vede skrze úspory.
 

Dokážete pravidelně ze svých peněz odložit část finančních prostředků stranou? A pokud ano, máte v tomto počínání nějaký systém? Pokud ne, naleznete odpovědi v tomto příspěvku.

Barometr pro úspory

Spokojenost s osobními či rodinnými financemi nespočívá v jejich výši, ale především ve faktu, jestli dokážete ušetřit nějaké peníze navíc. A pokud ano, tak kolik. Máte-li ve vašich financích toxická aktiva jakými jsou například půjčky mající za cíl zvýšit váš sociální status, bude vaše cesta k finanční harmonii trochu složitější. Nejdříve musíte uhradit vzniklé závazky, posléze vybudovat finanční rezervu a nakonec začít se spořením.

Sestavili jsme tři skupiny úspor, které vycházejí z vašich příjmů. Čím nižší rozdíl získáte po odečtení příjmů a výdajů, tím menší manévrovací prostor máte na to, abyste dokázali dlouhodobě spořit a být v dostatku.

Spočítejte si životní náklady

Na samém začátku si spočítejte, jaké příjmy a výdaje tvoří váš rozpočet. Znalost výdajů se vám v průběhu života mnohokrát vyplatí. Na základě tohoto výpočtu pak postupujte dál. V průběhu ekonomicky aktivního života se mění příjmy a výdaje, které jsou důležité pro stanovení vhodné investiční strategie na podzim života. Prostřednictvím znalosti finančních toků dostanete dobrou pomůcku na to, jestli si můžete pořídit potomka či byt na hypotéku.

Desetiprocentní nezbytnost

Odborníci na důchodovou problematiku v médiích často říkají, že by si lidé měli odkládat desetinu příjmů na stáří. Pokud dokážete každý měsíc ze svých příjmů ušetřit deset procent, nemáte zdaleka vyhráno. Veškeré uspořené peníze tak vložíte na penzi. Přinejmenším podle výše uvedeného pravidla. Proto desetiprocentní rozdíl mezi příjmy a výdaji vnímáme jako nezbytnost, kterou pokud možno co nejvíce překonejte.

Magická pětina

Ušetřit pětinu ze svých příjmů je už hezká suma, kterou můžete rozdělit na dvě poloviny. Přičemž jednu pětinu lze uložit na důchod, druhou pak do finanční rezervy.

Třetina nabízí plno příležitostí

Je-li mezi vašimi příjmy a výdaje nejméně třetinový rozdíl (tj. 30 procent) máte opět více možností, kam volné peníze odložit. Nabízí se dvojnásobně navýšené spoření na důchod a tvorba finanční rezervy. Jestliže vám finanční prostředky nechybějí, zvažte alternativu, že byste posílili právě zhodnocování peněz na podzim života.

Uspořím polovinu a více

Máte-li každým měsícem k dispozici větší sumu, než která je v uvedeném výčtu, můžete si blahopřát. Patříte mezi malou skupinu lidí, kteří vydělávají více než spotřebují. Případně mají nižší náklady na život. Avšak ani v této situaci nespouštějte ze zřetele hlavní cíl – vybudování dostatečné finanční rezervy pro nečekané životní situace.