reklama

Základní pojmy bankovních a nebankovních půjček (1. díl)

redakce dne 11. 06. 2018 - 00:00

Půjčky mají své základní pojmy. Seznamte se s nimi dříve, než je tvrdě poznáte v realitě.

Ať už máte pro sjednání libovolného úvěru jakékoliv důvody, nastudujte si základní pojmy půjček. Pomůžou vám s orientací v nepřehledném světě osobních financí.

Mějte půjčky v malíku

Připravili jsme slovník základních pojmů, které vám přiblíží nejčastěji používané termíny u půjček.

Základní pojmy bankovních a nebankovních půjček (1. díl)

Základní pojmy osobních půjček (2. díl)

Základy půjček: Přehled typů úvěrů (3. díl)

Bezhotovostní a hotovostní půjčky

Základním dělením všech půjček je, zda vám jsou peníze vyplacené v hotovosti přímo na místě, anebo třeba zaslány na bankovní účet. Hotovostní půjčky jsou dominantou nebankovních společností. Bezhotovostní půjčky dostanete mnohem častěji třeba v bankách nebo družstevních záložnách.

Čtěte také: Proč si lidé sjednávají půjčky

Bankovní a nebankovní půjčky

U tohoto dělení je již jasné, kdo jakou půjčku půjčuje. Bankovní půjčky banky, nebankovní úvěry společnosti, které jsou zaměřené na půjčování peněz. Ani v tomto případě nemusí být nebankovní půjčka od té bankovní nevýhodná. Záleží na RPSN, úrocích a smluvních podmínkách.

Čtěte také: Nepodceňujte RPSN u půjček

Chcete-li mít jistotu, určitě si vyberte úvěr v bance, bankovní půjčka by měla být s přehledem jistější.

Účelová a neúčelová půjčka

Půjčky se dělí do různých skupin, mezi ně patří i účelová a neúčelová. Budete-li si sjednávat účelový úvěr, budete muset splnit podmínku poskytovatele finančních prostředků – sem patří především úvěry spojené s bydlením, ale také podnikáním nebo pořízením automobilu. Neúčelovou půjčku nemusíte dokládat žádnými účty nebo fakturami, kterými byste doložili vypůjčené peníze.

Zajištěný a nezajištěný úvěr

Zajištěnost úvěru znamená vložení určité movité nebo nemovité věci do zástavy, nejčastěji zástavním právem. Zajištěné úvěry jsou nejčastěji hypotéky, kdy nemovitost, na kterou jste si vzali úvěr, je zastavěna ve prospěch banky. Jakmile byste se dostali do finančních problémů a nebyli schopni splácet, banka může nemovitost prodat a získat finanční prostředky. Dražba je samozřejmě krajní možnost.

Čtěte také: Co dělat, když nedostanu půjčku?

Úvěr může být zajištěný i spoluručitelem, na kterého přejde váš závazek v okamžiku, kdy ho nejste schopni plnit.

Naproti tomu nezajištěný úvěr není ničím krytý. Oproti zajištěným úvěrům jsou ty nezajištěné poskytované v daleko nižších objemech.