reklama

Zbytné a zbytečné výdaje

redakce dne 16. 03. 2012 - 00:00

Umět rozlišit zbytné a zbytečné výdaje je nutné zejména v případech, kdy se snažíte ušetřit nějaké peníze.
 

S příjmy, pokud nepodnikáte anebo nemáte možnost kariérního postupu, příliš divadla neuděláte. Avšak s výdaji můžete pořádně zatočit a zoptimalizovat je.

Vedete přiměřeně důstojný život?

Výdaje se dělí do tří skupin. A to na potřebné výdaje, do kterých se řadí veškeré výdaje souvisejících s bydlením a zajištění přiměřeně normálního a přiměřené důstojného života. Proč zrovna přiměřené důstojného? Opravdu si myslíte, že je nutné jezdit taxíkem namísto dopravními prostředky městské hromadné dopravy, když nemáte na zaplacení účtu za vodu?

Čtěte také: Jak se vyhnout přežívání od výplaty k výplatě

Podobné je to třeba s pořizováním knih, které si jednou přečtete a poté uložíte do knihovny a nikdy na ně nesáhnete. Výjimku tvoří například odborná literatura. Ta je často používaná a pokud ji potřebujete pro své studium nebo práci, zcela jistě se vám nákup patřičné knihy vyplatí.

Dalšími dvěma skupinami jsou zbytné a zbytečné výdaje. Zbytné výdaje představují takové položky, bez kterých se bez problému obejdete a které můžete odložit do budoucnosti. Uvedu extrémní příklad zbytných výdajů.

Představte si, že žijete v malebném šumavském prostředí, kde je ovzduší jedno z nejčistějších v republice. Vy si však budete pravidelně kupovat kyslíkové konzervy. Toto počínání je pro vás zbytné, neboť vzduch je v místě vašeho bydliště natolik čistý, že pro vás kyslíkové konzervy nemají význam.

Čtěte také: Jak na peníze

Mezi zbytné výdaje patří i nákup nového telefonu, přičemž ten původní používáte rok a stále bezchybně funguje, vy však chcete nejnovější model, abyste mohli na své okolí působit dojmem, že na to máte.

Mobilní telefony, voda, fastfoody

U mobilních telefonů si vysvětleme ještě zbytečné výdaje. Jste v situaci, kdy si potřebujete koupit nový mobil, neboť ten původní vám vypověděl službu anebo jste ho někde ztratili či vám ho někdo ukradl.

Zcela zbytečné je, když si koupíte přístroj, který bude disponovat mnoha funkcemi, zatímco vy využijete jen jejich zlomek. Koupit drahý telefon je tak zbytečné, neboť budete v konečném důsledku používat ponejvíce jen služby spojené s voláním a SMS zprávami.

Čtěte také: Jak na mizející peníze

Chcete-li ušetřit a příliš se neomezovat, začněte s takovými výdaji, bez kterých se v klidu obejdete. Opět uvedu příklad. Používáte-li při mytí sprchovací gel, udělá vám stejnou službu i obyčejné mýdlo. Podobně je to i s kupováním třeba balené vody. Z kohoutku vám přitom teče voda podobných kvalit, avšak bez lákavé etikety. V tomto případě ušetříte dvakrát. Jednou vaši vlastní kapsu a podruhé i desítky litry pitné vody, které je zapotřebí pro výrobu jednoho balení PET lahví.

Podobně můžete šetřit i o víkendech. Jezdíte-li pravidelně s rodinou na „čumendu“ do nákupních center, kde si zajdete na oběd do fastfoodu a poté do kina, můžete jednou jet vlakem pár kilometrů za město a projít se přírodou. Naobědvat se lze ze svačiny zhotovené doma.

Nezbytné výdaje příklady

Mezi typické zástupce nezbytných výdajů patří například nájem, pojištění, potraviny nebo oblečení. Přesto i v těchto na prvních důležitých výdajích lze najít celou řadu zbytných výdajů. Vše je o pohledu a přístupu.

Nezbytné výdaje jsou obecně takové, bez kterých se neobejdete. Oproti tomu chybějící zbytný výdaj ani nepoznáte.

Zbytné výdaje příklady

Zářným příkladem zbytných výdajů patří například stravování ve fastfoodech. Typicky jsou zbytné výdaje utrácení za občerstvení, které nutně k životu nepotřebujete. Zároveň z vás v dlouhé časové řadě spolehlivě odčerpá dostatek peněz, které byste mohli vynaložit jinak a lépe.

Související články:

Udělejte si pořádek ve svých penězích

Desatero finančně odpovědného člověka

Finanční chyby absolventů

S kým a jak mluvit o penězích

Nejčastější finanční chyby