reklama

Zdravé finance jsou základem partnerského vztahu

redakce dne 13. 05. 2013 - 01:00

Předpokladem pro partnerský vztah není jen vzájemná přitažlivost, ale i nakládání s penězi a přístup k budování majetku.
 

Povinnou součástí každého vztahu je důvěra. Ta se netýká jen mezilidských vztahů, ale i těch finančních. Důležité je zjistit, jaký vztah k penězům váš protějšek chová. Hodně o něm napoví jestli si vede domácí účetnictví. Přehled o příjmech a výdajích je nedílnou součástí kladného vztahu k financím. Ten se vesměs promítá i do pocitu, kterým je spokojený život.

Finanční lustrace je nezbytná

Vybírat si partnera podle jeho portmonky není pro řadu z nás zrovna dvakrát příjemné, ale život je lepší prožít v dostatku, než obracet každou korunu. Ani žádný z extrémů není dvakrát záviděníhodný. Skrblík obracející každý krejcar natřikrát, než si něco koupí, není pro společné soužití příliš kvalitní partie. A to ani přesto, že má našetřeno. Jenže co s penězi, které si do hrobu těžko vezmete, respektive vám v něm budou stejně platné jako mrtvému zimník.

Na druhou stranu ani hýřil nemá u fiskálně založených žen vyhráno. Co je ženám platné, když dostávají drahé dárečky, ale na zaplacení nájmu jejich hnízdečka lásky často nezbývá a vše se řeší půjčkou před výplatou.

Podobné otázky si pokládají muži, kteří si vybírají partnerku pro život a pro rodinu. Ti nebudou ženu posuzovat jen podle toho, jak vypadá, ale i podle dalších kritérií. Mezi ně patří například to, jak žena hospodaří s penězi, jestli neholduje přehnanému nakupování zbytečností, jaký má vztah k dětem anebo jestli umí vařit. Ano, i vaření může mít na pokračování vztahu velkou roli. Ne každý muž je ochoten stát u plotny, zatímco jeho žena pracuje, případně si čte noviny na pohovce.

Diskutujte o penězích

Nebojte se s partnerem diskutovat o penězích. Znát výši jeho platu je dobré. Pokud se vám tato zásadní informace nepodaří zjistit hned na poprvé, nezoufejte. V Česku je stále zažitý zvyk, že se příjmy nikde příliš nepřetřásají. Alespoň nástin o příjmech vašeho druha nebo družky byste mít měli. Stejně tak je vhodné znát i běžné a mimořádné výdaje. O majetkových poměrech nemluvě.

Neméně důležitou znalostí je i to, jestli má váš protějšek půjčku, případně jestli nedluží na koho se podívá. S takovouto osobou si pečlivě rozmyslete, jestli má význam setrvat. Pokud ano, nezakládejte si společný účet. Mohli byste na něm nalézt po čase velkou tučnou nulu, případně se dostat hluboko do kontokorentu. O pořízení společných kreditních karet netřeba vyprávět.

Zjištění příslušných informací je nutné především v době sestěhování obou partnerů dohromady. Není však na škodu znát tyto informace o něco dříve. Alespoň se vyhnete trpkému rozčarování, které by mohlo vést k ukončení vztahu.

Zdravý vztah k penězům má vliv na partnerské soužití. Přehnané extrémy mohou rodinné spolužití nepříjemně narušovat.