reklama

Zhodnocení depozit u velkých bank

redakce dne 26. 06. 2015 - 00:00

Úrokové sazby vkladových produktů velkých bank se blíží nule. Malé banky nebo družstevní záložny je svými nabídkami zastiňují.
 

O spořících účtech nebo termínovaných vkladech velkých bank se takřka nepíše. Svými nabídkami je zastiňují menší banky, které si na lukrativních úrokových sazbách postavily marketingovou kampaň.

Nízké výnosy klienty odrazují. Své o tom vědí ve velkých bankách, ze kterých prchá nejvíce klientů. Podívali jsme se, jak jsou jejich depozita úročena. Stručně řečeno, nejde o žádnou slávu.

Zavítali jsme na webové stránky čtyř největších bank a podívali se, jaké úrokové sazby nabízí klientům na spořících účtech a termínovaných vkladech. Na základě běžně dostupných informací přinášíme úrokové sazby České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a UniCredit Bank. Čtěte také: Jak nepřebrat při výběru spořícího účtu

Spoření

Čtveřice uvedených bank nepatří z hlediska výše úrokových sazeb depozitních produktů na vrchol žebříčku. Těžko budou konkurovat menším bankám, které si na „vysokých“ úrocích založily marketing a odluzují klienty za účelem lepšího zhodnocení vkladů.

Úrokové sazby na spořicích účtech největších bank

Banka Produkt Roční úroková sazba
Česká spořitelna Spoření ČS 0,40 % (do zůstatku 200 000 Kč, poté 0,01 %)
ČSOB ČSOB Spořicí účet 0,45 % (do zůstatku 1 mil. Kč, poté 0,20 %)
Komerční banka KB Spořicí konto Bonus Aktiv* 0,02 % (do zůstatku 10 mil. Kč, poté nic)
UniCredit Bank Spořicí účet Prima 0,30 %

Zdroj: Banky; Zpracování: 2FP; Poznámka: *) Fixní bonusová sazba platná od 1. července 2015 do 31. prosince 2015 je úročena pro veškeré vklady bonusem 0,10 procenta.

V závislosti na úrokových sazbách, které nabízejí velké banky na svých spořicích účtech s ohledem na situaci na trhu lze tvrdit, že o spoření se v rámci ČS, ČSOB, KB ani UniCredit Bank nejedná. V posledních letech pozitivně vyzdvihovaná Equa bank nabízí pro vklady do dvou milionů roční úrokovou sazbu ve výši jednoho procenta. Pro běžného spořínka jde o dostatečně atraktivní sazbu i limit vkladu. Čtěte také: Rozdíly mezi úsporami a finanční rezervou

Termínované vklady v podání největších bank rovněž nevykazují žádné závratné úrokové sazby. Česká spořitelna pro jistotu produkt označený jako termínovaný vklad nenabízí. Namísto toho nabízí vkladový účet s roční úrokovou sazbou 0,10 procenta. Stejný úrok poskytuje v rámci termínovaných vkladů i UniCredit Bank. ČSOB nabízí roční úrokovou sazbu s roční fixací u termínovaných vkladů 0,15 procenta. Komerční banka za stejných podmínek úročí tentýž produkt pouhými 0,05 procenty ročně. Inflace za rok 2014 činila 0,4 procenta.

Penzijní produkty

Penzijní produkty jsou díky druhému a třetímu pilíři mírně komplikované. Přesto existuje jistota v podobě transformovaných fondů, které obhospodařují jednotlivé bankovní skupiny s výjimkou UniCredit Bank, která penzijní společnost ve svém portfoliu nemá.

Česká spořitelna – penzijní společnost dosáhla za minulý rok výnosu v transformovaném fondu 1,42 procenta, ČSOB penzijní společnost 1,40 procenta a KB Penzijní společnost 1,35 procenta. Pro srovnání dodejme, že nejvyšší výnos ve výši 1,70 procenta si na konto připsala PS České pojišťovny.

Přechody klientů

I do budoucna hrozí výraznější změny klientů, kteří z velkých bank odejdou. Za posledních několik let k novým bankám přešlo 1,7 milionu lidí. Na pozoru by banky měly být, neboť podle průzkumu agentury STEM uvažují o změně banky zhruba dvě pětiny Čechů. Čtyři pětiny oslovených jako důvod ke změně banky uvádí bankovní poplatky. Třetinu respondentů láká vyšší úrokové sazby na depozitních produktech. Průzkum proběhl během letošního ledna na vzorku 513 osob. Čtěte také: Nejčastější chyby při spoření

O tom, že nově vzniklé banky klienta umí přetáhnout, svědčí čísla počtu klientů, které již získaly. Nejlépe se v této oblasti daří mBank, která jich za osm let své existence v Česku získala více než půl milionu. Fio banka má přes 480 tisíc klientů, Equa bank 135 tisíc zákazníků. Air bank zatím získala 350 tisíc a Zuno bank 250 tisíc klientů. V Česku je u všech bank a družstevních záložen vedeno na 12 milionů běžných účtů. Z tohoto počtu vyplývá, že polovina dospělé populace má účty dva.


Článek Zhodnocení depozit u velkých bank vyjde v červencovém čísle digitálního magazínu pro finanční poradce 2FP.