reklama

2FP: Kde mají Češi volné peníze?

redakce dne 04. 09. 2015 - 00:00

Češi drží na bankovních vkladech 1,9 bilionu korun. Přečtěte si další zajímavé články o penězích v novém čísle digitálního magazínu 2FP.
 

Volné peníze Čechů jsou hlavním tématem nového čísla digitálního magazínu 2FP. Ten si můžete stáhnout do vašeho chytrého telefonu nebo tabletu.

Obálka zářijového čísla 2FPČeši v bankách a družstevních záložnách drží těžko představitelných 1,9 bilionu korun formou vkladů. Nejčastějším depozitem je běžný účet, termínovaný vklad anebo spořící účet. Naopak nejméně financí mají v investičních nástrojích. Asociace pro kapitálové trhy ČR sice hlásí zlepšení v rámci kolektivního investování, letos investuje již každý sedmý Čech. V celkových objemech je však investovaná suma nízká. Druhou příčku uložených peněz drží stavební spořitelny, třetí pak penzijní společnosti. Kolektivní investování patří až na čtvrtou příčku. Příznivou zprávou je, že se objem úspor zvyšuje. Z makroekonomického hlediska dochází k nárůstu drženého bohatství obyvatel.

To však není vše. Pomalu roste i finanční gramotnost a lidé mají čím dál větší povědomí o tom, kam odložit přebytečné peníze.

Tyto a další informace naleznete v zářijovém čísle digitálního časopisu 2FP, který je určen nejen pro finanční poradce, ale také pro všechny, kteří chtějí získat bližší pohled do zákulisí světa financí.

Na tajňačku: Vyšší úroky nečekejte

Zajímalo nás, jestli jsou banky schopné nabídnout vyšší úrokové sazby než jaké mají ve svých sazebnicích. Na základě našeho mystery průzkumu jsme zjistili, že tomu tak nyní není. Jde přitom o odlišnou situaci než před lety, kdy bylo možné získat lepší úrok. Byť šlo o malý posun v desetinách procenta.

Kam konzervativně uložit milion korun?

Jak uložit peníze je hlavní otázka právě vydávaného čísla. Na trhu je přesto plno spících investorů, kteří drží dlouhodobě peníze v depozitech. Na jednu stranu je tato obezřetnost pochopitelná. Druhým pohledem zbytečně přicházejí o část výnosu, jenž by mohli realizovat formou konzervativních investic. Zaměřili jsme se na dvě možnosti zhodnocení volných finančních prostředků formou ryze bankovního řešení. Druhé řešení pochází od finančně poradenské společnosti, která se navrhováním investic zabývá.

Samostatným článkem je využití spořícího účtu na investiční účely. V novém čísle 2FP na vás čeká ještě další desítka příspěvků, které se na svět financí a jejich správy dívají netradičně.

Obsah zářijového čísla 2FP

Editorial
Report
Stanovisko USF ke koaliční dohodě na regulaci životního pojištění
Kolik peněz mají Češi?
Pojištění vkladů má svá pravidla
Lucka H.: Mám milion a chtěl bych lepší úrok
Jak konzervativně uložit milion na 3 roky
Spořící účet pro spekulativní investice
Situace v Číně silně ovlivňuje kapitálové trhy
Přesuny klientů z transformovaných fondů do účastnických fondů
Maminkatelky
Duchoň: Mezi našimi poradkyněmi jsou úspěšné čerstvé maminky
Číslo měsíce: Češi mají úspory na čtyři měsíce
Příští vydání (1. 10. 2015)

Jak získat 2FP

Stáhněte si zářijové číslo bezplatného digitálního magazínu 2FP do svého chytrého telefonu nebo tabletu. Využijte uvedené odkazy do jednotlivých platforem:

   

Verze pro Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.triobo.reader.android.twofp

Verze pro iOS Apple: https://itunes.apple.com/us/app/2fp/id988550143?mt=8

Další informace o projektu 2FP můžete získat na webových stránkách www.2fp.cz.