reklama

Air Bank omezuje úročení pro nové klienty

redakce dne 03. 02. 2014 - 00:00

Air Bank zpomaluje nabírání nových klientů, kterým snížila maximální možný zůstatek, jenž bude úročit sazbou v režimu TOP3 garance.
 

I nadále bude Air Bank poskytovat úročení v režimu TOP3 garance, kdy spořicí účty zhodnocuje úrokovou sazbou, která je třetí nejvyšší na trhu. Změna se plně projeví od 1. srpna 2014. Čtěte také: Air Bank nabízí druhý nejlépe úročený spořicí účet na trhu

Kdykoliv po 1. únoru letošního roku si otevřete spořící účet, nabídne vám Air Bank do zůstatku 250 tisíc korun úrokovou sazbu v režimu TOP3 garance. Ta nyní činí 1,3 procenta a je druhou nejvyšší na tuzemském trhu. O jednu destinu procentního bodu vyšší roční úrokovou sazbu nabízí Equa bank. Zůstatky přesahující hranici 250 000 korun budou úročeny sazbou 0,7 procenta.

Účet s pásmovým úročením s omezením

Nejedna banka či družstevní záložna používá pásmové úročení. V reklamních kampaních inzerují finanční instituce vždy nejvyšší možný úrok, jehož získání mnohdy pro nejednoho potenciálního klienta takřka nemožné. Čtěte také: Air, Equa, Zuno: Kdopak půjde z kola ven?

Air Bank na to jde jinak. Úročí spořící účet pásmově a zároveň využívá další omezení, která dosud v Česku nebyla praktikována. Tím myslíme nynější siutaci, kdy každý nový klient získá TOP3 garanci pro vklady do čtvrt milionu korun. Stávající klienti, kteří si založili spořicí konto do 31. ledna 2014, mohou stále využívat garanci až do vkladu jednoho milionu korun.

Příklad: Kolik vydělá „nový“ klient

Propočítali jsme typový příklad klienta, který si založil spořicí účet začátkem února letošního roku a uložil na něj rovný milion korun. Na celý vklad získal roční úrokovou sazbu 1,3 procenta, kterou nyní banka nabízí. Změna v úročení nastane až od 1. srpna kdy banka rozdělí vklad na dvě části, přičemž tu do 250 tisíc korun bude úročit zvýšenou sazbou (1,3 procenta) a cokoliv přes tuto hranici sníženou sazbou (0,7 procenta). Přesně za rok tak získá klient na úrocích a po odečtení 15procentní srážkové daně 9 137,50 korun. To za předpokladu, že banka mezitím neupraví úročení v horní a dolní sazbě.

Air Bank faktograficky

Air Bank spadá do finanční skupiny PPF. Banka vznikla v roce 2010. Bankovní služby pro retailovou klientelu začala nabízet v listopadu 2011. Od svého založení získala 220 tisíc klientů. Ti bance svěřili 40 miliard korun. Jen za loňský rok získala Air Bank na sto tisíc klientů. Banka loni půjčila svým klientům tři miliardy korun. Čtěte také: Air Bank přetahuje klienty velkým bankám

Snížení limitu na který se bude vztahovat úročení TOP3 garance tak napomůže k tomu, že banka zpomalí přísun nových klientů a zároveň pomůže k efektivnější správě již uložených finančních prostředků. Podle vyjádření banky prý tvoří až 80 procent všech vkladů právě částky do 250 tisíc korun. Většina nově příchozích klientů přesto na změně pravidel tratit nebude. Čtěte také: Můžete mít Air Bank rádi?