reklama

Air Bank přichází s úrokovým převratem: 1,6 % p. a. i na běžném účtu

redakce dne 17. 07. 2013 - 01:00

Chystané novinky Air Bank využije každý, kdo má u této banky na spořicím účtu uložen přes milion korun anebo využívá osobní účet.
 

Tuzemská nízkonákladová banka Air Bank připravuje od letošního srpna změny. Ty se budou týkat každého, kdo má u tohoto peněžního ústavu založený spořicí účet s jistinou přesahující jeden milion korun. Od srpna bude účet podléhat pásmovému úročení.

Pro vklady do jednoho milionu korun bude úroková sazba činit aktuálních 1,6 procenta, pro vklady přesahující tuto sumu pak 0,7 procenta. Máte-li na spořicím účtu uloženy třeba dva miliony korun, bude roční výnos před zdaněním činit 23 tisíc korun. Dosud jste mohli získat hrubý výnos 32 tisíc.

Pro úrokové sazby se bude i nadále vztahovat TOP3 Garance, která sleduje úrokové sazby dalších dvou desítek bank.

Úrokový převrat: Shodné úročení i na běžném účtu

To však není vše. Air Bank již na jaře avizovala, že od srpna dojde k další převratné novince. Tou je úročení zůstatku do 100 000 korun na osobním účtu roční úrokovou sazbou 1,6 procenta. Podmínka je jediná. Majitel osobního účtu musí alespoň pětkrát měsíčně zaplatit platební kartou. Vklady nad sto tisíc korun úročeny nejsou.

Tip pro vás: Porovnání nejlépe úročených spořicích účtů

Oproti mBank nemá Air Bank žádné dolní objemové limity. Bohatě tak stačí uhradit kartou třeba pět drobných nákupů. Pokud tuto podmínku nesplníte, bude úroková sazba činit 0,0 % p. a., tedy nula nula nic. Stejně jako tomu bylo dosud.

Úroky si zaplatíte platbami u obchodníků

V minulém roce činila průměrná platba u obchodníka 923 korun. Poplatek z výběru se pohybuje od 0,5 do 1,8 procenta v závislosti na použití platební kartě (v tuzemsku nejčastěji VISA nebo MasterCard) a smlouvě obchodníka s bankou. Čtěte také: Bankomaty a platby u obchodníků vs hotovost

Budeme-li vycházet z průměrného jednoprocentního poplatku za každou platbu kartou, ročně „od vás“ banka získá 553,80 koruny. Roční úroková sazba ze zmíněných sto tisíc činí 1600 Kč. Rozdíl činí necelých 950 korun, které bude muset Air Bank vydat ze svého.

Tato čísla berte s rezervou, neboť se pracuje s průměry. Princip spočívá v tom, že ne každý klient splní podmínku pěti výběrů, stejně jako to, že průměrná platba bude činit oněch devět set korun. Průměr u této banky může být zcela jiný.

Kontové balíčky: Malý a velký tarif

Air Bank se tváří jako bezpoplatková banka, ale není tomu tak. Nějaké poplatky má, ale je jich v porovnání s jinými bankami poskrovnu. Pro své klienty nabízí dva balíčky – Malý a Velký tarif. Zatímco Malý tarif je bez nutnosti hradit měsíční poplatek, naopak za některé operace si Air Bank nechává platit (symbolickou korunu za SMS zaslání zůstatku, desetikorunu chce za výběr hotovosti v síti výherních terminálů Sazka, výběr peněz z bankomatu nebo na pobočce jiné banky u nás a v rámci Evropské unie je zpoplatněno 25 korunami, stejně jako zasílání bankovního výpisu Českou poštou anebo opakované zaslání PINu k platební kartě rovněž papírovou cestou, tedy přes poštu. Velký tarif je zpoplatněn stokorunou měsíčně a nic z výše uvedených položek nemusíte platit.

Čtěte také: Spořicí účty: Výnos 1,8 % p. a. jako vzpomínka

I přes výše uvedené zůstává nabídka Air Bank stále výhodná a představuje jednu z lepších možností, kam uložit volné peníze.