reklama

AKAT ČR: Technická přestávka investičních společností na konci roku

redakce dne 07. 12. 2011 - 16:08

Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT ČR) upozorňuje investory, aby do svých obchodních plánů zahrnuli technickou přestávku jednotlivých investičních společností v závěru roku.

Jde zejména o to, aby se investoři vyvarovali situaci, kdy chtějí prodat část svého investičního portfolia, ale podílové listy od nich jejich investičních společnost nemusí koupit.

Technická přestávka by měla začít podle AKATu od 28. prosince 2011, kdy je poslední obchodní den v letošním roce. Prvním obchodním dnem v roce 2012 bude pondělí 9. ledna.

Přestávka je důležitá zejména z toho důvodu, že řada investičních společností potřebuje nějakou dobu pro vyhodnocení a uzavření obchodů s ohledem na závěrkové práce ohledně uzavření účetního roku.

Investiční společnosti mohou přerušit vydávání a odkupování podílových listů, stanovování aktuálních hodnot podílových listů a jejich zveřejňování ve dnech od 29. prosince 2011 až do 8. ledna 2012 včetně, řekla Jana Michalíková, výkonná ředitelka AKAT. Současně zdůraznila, že ne všechny společnosti mohou tuto přestávku akceptovat. Délka samotné odstávky závisí na konkrétních společnostech. Ty se budou podle Michalíkové snažit o zkrácení této doby na minimum.