reklama

Akciová sázka

redakce dne 16. 07. 2021 - 00:00

Investovat na akciových trzích je kvalifikovaná činnost. Nakupovat nebo prodávat akcie bez hlubšího porozumění byznysové niky dané společnosti je jako chůze naslepo.

Tak se nám, paní Müllerová, rozmohla mezi investory frázička ‚akciová sázka‘, řekl dobrý voják Švejk, když odtrhl oči z denního tisku. Jeho pozornost se zaměřila na domácí posluhovačku, kterak rejdila po kuchyni. Pokrčení ramen byl pro Švejka signál, že paní Müllerová nemá ponětí, o čem je řeč.

Pakliže, stejně jako paní Müllerová, netušíte, co měl Švejk na mysli, vysvětlíme vám to.

Akciová sázka je kvalifikovaný odhad růstu anebo naopak poklesu trhu. Ani profesionální správci aktiv se nevyhnou riziku, kdy jimi vytvářené analýzy nedopadnou tak, jak si představovali. Určitá míra nejistoty je v akciových investicích standardním prvkem.

Snižování rizika a ztrát

Použitím fráze akciová sázka se většinou dává najevo vyšší míra spekulace. Akciové trhy nejsou předem nalajnovány. Při zachování základních investorských pouček lze snížit riziko ztráty. Avšak žádnou ztrátu nelze zcela vyloučit.

Čtěte také: Význam pravidelného investování a jeho vliv na investiční portfolio

Níže uvedená doporučení jsou vhodná pro drobné investory. Lepší je nechat si uniknout investiční příležitosti než zbytečně tratit z neznalosti. Zcela jistě by vás měly nechat chladnými investičními tipy, o kterých referují média. Většinou tyto informace přichází se zpožděním. Na drobného investora nečeká mimořádně vysoký výnos, nýbrž se mu zvyšuje pravděpodobnost ztráty.

Jak snížit rizika akciové sázky

Nejste-li profesionální správce aktiv, nejlépe snížíte rizika akciových sázek tím, že se zaměříte na nákupy cenných papírů přes vybraný index. Případně zainvestujete přes kolektivního správce aktiv, kterým jsou nejčastěji investiční společnosti a jimi vytvářené a spravované otevřené podílové fondy.

Čtěte také: Tři klíčové zásady investora při nákupu akcií

Největšími riziky pro privátní investory, kteří investicím nevěnují dostatek času a pozornosti, je nedostatečná znalost společnosti jejíž akcie nakupují. Stejné chyby se dopouštějí i tehdy, když neznají daný segment, ve kterém akciová společnost působí.

Obě znalosti jsou důležité pro snížení akciových sázek. Omezeních, čemu se při investování vyhnout, je celá řada.

Pro přímé nákupy akcií je nezbytné jejich porozumění. V opačném případě investor neví a netuší, jaká rizika nebo tržní příležitosti na něho čekají.