reklama

Aktuální srovnání spořících účtů (duben 2017)

redakce dne 13. 04. 2017 - 00:00

Začátkem dubna jsme porovnali spořící účty. Přinášíme aktuální přehled nejlépe úročených účtů pro co nejlepší spoření.
 

Úrokové sazby spořících účtů na jaře 2017 dopadly tragicky. Z velkého srovnání pouze dvě spořící konta přesahují jednoprocentní úrokovou sazbu. Námi oblíbené ING Konto, se svou roční úrokovou sazbou 0,5 procenta a bez dalších podmínek nutných pro získání úrokové sazby, je svěžím zpestřením šedé nabídky.

Naopak Spořící účet s bonusem od Banky Creditas a spořící konto Spoření České spořitelny se moc nepovedly. Již dost nízká úroková sazba je zatížena podmínkou jejíž nesplněním získáte buď hodně málo anebo rovnou nic. To i Fio banka s roční úrokovou sazbou 0,15 procenta je proti těmto dvěma účtům jednookým králem.

Čtěte také: Tři důvody proč mít spořící účet

Přiložená tabulka zachycuje spořící účty s minimálním zůstatkem jedné koruny a bez výpovědní lhůty. Do aktuálního srovnání jsme zahrnuli všechny spořící účty s vyšší úrokovou sazbou než je 0,15 procenta.

Aktuální srování spořících účtů

(duben 2017)

Banka / Družstevní záložna Spořící účet Roční úrok
Moneta Money Bank Spořicí účet Gold (s aktivním účtem a fondy) 1,10 %
Air Bank Spořicí účet s bonusovou sazbou 1,00 %
Sberbank CZ FÉR spoření PLUS (s běžným účtem) 0,83 %
Equa bank Spořicí účet HIT 0,60 %
Raiffeisenbank eKonto Flexi 0,75 %
Moneta Money Bank Spořicí účet Gold (s aktivním účtem) 0,70 %
Artesa, spořitelní družstvo Spořicí účet Artesa Universal 0,60 %
Sberbank CZ FÉR spoření PLUS (bez běžného účtu) 0,53 %
ING Bank ING Konto 0,50 %
Moneta Money Bank Spořicí účet Genius 9 0,50 %
Waldviertler Sparkasse Bank Spořicí účet k běžnému účtu 0,50 %
Moravský Peněžní Ústav Spořicí účet Úrok+ 0,40 %
Expobank Expo spořicí účet Premium 0,35 %
mBank eMax Plus Váš vyšší zisk 0,30 %
mBank mSpoření 0,30 %
Moneta Money Bank Spořicí účet Gold 0,30 %
Banka Creditas Spořicí účet s bonusem 0,30 %
Waldviertler Sparkasse Bank Spořící účet bez výpovědní lhůty 0,30 %
Expobank Expo spořicí účet 0,30 %
Česká spořitelna Spoření České spořitelny 0,20 %
Equa bank Spořicí účet 0,20 %
Era/Poštovní spořitelna Era červené konto 0,20 %
Česká spořitelna Spoření Premier 0,20 %
Wüstenrot hypoteční banka Wüstenrot Spořicí účet H 0,20 %
Fio banka Fio konto 0,15 %

Zpracování: investia.cz; Platnost údajů je k 10. dubnu 2017

Podmíněné zhodnocení

Při prostudování nabídky bank a družstevních záložen jsme došli k závěru, že nejlepší spořící účet nabízí Air Bank. I přes pásmové úročení dokáže vklad do 250 tisíc korun zhodnotit ročně o jedno procento. Byť jako podmínku si Air Bank klade nejméně pět plateb platební kartou za měsíc.

Čtěte také: Dva spořící účty: Na úspory a investice

Oproti nejlépe úročenému účtu od Monety Money Bank, která nabízí roční úrok 1,1 procenta, jsou její podmínky drsnější. Ke spořícímu účtu je nutné si zřídit běžné konto Gold a na něm každý měsíc dosáhnout minimálního kreditního příjmu 30 tisíc korun. Druhá podmínka je drastičtější. V podílových fondech nakoupených přes Moneta Money Bank je nutné mít zainvestováno nejméně 500 tisíc korun.

Vybrané účty s podmínkami

Pro přiblížení aktuálně panujících podmínek pro spoření jsme vybrali účty s úrokovou sazbou vyšší 0,7 procenta. Nezapomněli jsme na všechny podmínky, které musíte splnit, abyste kýžený úrok získali.

FÉR spoření PLUS (s běžným účtem) – Sberbank CZ
Úroková sazba 0,83 procenta se vztahuje do částky 299 999 Kč. Podmínkou k připisování úrokové sazby je mít sjednaný běžný účet (osbní nebo firemní) Fér Aktiv, Optimal nebo Podnikatel.

Spořicí účet HIT – Equa bank
Vklad do výše 200 tisíc korun je úročen 0,8 procenta. Pro přiznání úroku musíte mít běžný účet, ze kterého je nutné třikrát do měsíce zaplatit kartou nebo si na účet poslat 10 000 kč. Při nesplnění podmínky se úroková sazba snižuje na 0,5 %.

eKonto Flexi – Raiffeisenbank
Úroková sazba 0,75 % se vztahuje na vkady do 150 000 Kč. Běžný účet ano, avšak bez dalších úkolů.

Spořicí účet Gold (s aktivním účtem) – MONETA Money Bank
Vklady do 999 999 korun se úročí 0,7 % p. a. Pro získání této úrokové sazby postačuje zřízený běžný účet Gold a na něm měsíčně protočit 30 000 korun.

Jedno procento anebo nic

Při nesplnění podmínek je nutné počítat s mnohem nižší úrokovou sazbou, která je v mnoha případech nulová. Máte-li například problém hradit nákupy platební kartou, můžete vyhořet na této podmínce, která není oproti jiným bankám nikterak složitá na splnění.

Čtěte také: Jak nepřebrat při výběru spořícího účtu

Bonusové sazby

V aktuálním přehledu spořících účtů se dá setkat i s kombinací základní a bonusové úrokové sazby. Takto je upravena nabídka Banky Creditas u Spořícího účtu s bonusem. Základní úroková sazba je 0,10 procenta, bonusová pak 0,2 % p. a. Bonus je připisován na konci kalendářního čtvrtletí a vztahuje se na každého, kdo ze spořícího účtu nevybere žádné peníze. Základní sazba je připisována měsíčně.

Čtěte také: Jak nejlépe zhodnotit milion na spořicích účtech

Podobný mechanismus funguje u účtu Spoření České spořitelny, kde se základní úrok připisuje jen tehdy, jestliže nevyberete žádné peníze.

Spořící konta bez podmínek

Získat úrokovou sazbu bez podmínek je možné již u zmíněného ING Konta, ale také třeba u Moravského Peněžního Ústavu, Ery/Poštovní spořitelny, Fio banky anebo Wüstenrot hypoteční banky. Výnosy jsou poloviční než u bank, které podmiňují úrokovou sazbu dalším produktem.