reklama

Akumulace peněz podle délky v čase

redakce dne 20. 08. 2018 - 00:00

Potřeba shromažďovat finanční prostředky je přirozená a ukazuje na jistou úroveň finanční gramotnosti jejich majitele.

Trochu na štíru jsou na tom lidé, kteří mají větší sumy na bankovních účtech namísto, aby je výhodně zhodnocovali.

Disponujete-li pro vás nezanedbatelnou částkou a peníze nebudete nejméně na jeden rok až tři roky potřebovat, představíme vám dvě řešení, pokud s penězi nebudete chtít nic dělat nejméně pět let, představíme vám poslední možný způsob. Příspěvek se zabývá vklady, nikoliv investicemi. U nich by byl postup mírně odlišný a zcela jistě se k němu časem též dostaneme.

Rychlé peníze na spořicím účtu

První možností, kam uložit peníze, je jejich přesun na spořicí účet. Pro pohotovostní finanční rezervu vyberte takové spořicí konto, které není pásmově úročené a peníze můžete kdykoliv vybrat. Jakékoliv výpovědní lhůty zbytečně komplikují přístup k penězům. Podobně je na tom i úročení podle výše vkladu. Výběrem části peněz můžete přijít o zajímavý úrok a zhodnocení zbylých finančních prostředků se může přiblížit běžným osobním účtům, kterých nabízejí tuzemské banky a družstevní záložny přehršel.

Čtěte také: Rychlý úvod do spořících účtů

Jak spořit

Neodkládejte začátek spoření na příští měsíc, nebo dokonce rok. Dnes je ideální den začít odkládat peníze bokem, abyste je někdy v budoucnu mohli použít na cokoliv. Od financování vaší penze, přes nákup nové televize anebo třeba kusu pole, na kterém budete chtít pěstovat zeleninu a tu prodávat.

Odkládejte i malé částky

Nebojte se odkládat malé částky. Šest tisíc korun získáte tím, že každý měsíc ušetříte pětistovku. Nemusíte však odkládat pouze jednu částku. Dnes to může být třeba dvě stě korun, pozítří stokoruna.

Čtěte také: Jak a kam investovat malé a velké sumy peněz?

Desetina příjmů jako základ

Pokud nemáte hluboko do kapsy a dokážete vyžít s výplatou, aniž byste se museli zadlužovat na konci měsíce půjčkou před výplatou, máte potenciál uspořit deset procent svých měsíčních příjmů.

Peníze uložené na tři roky

Naopak pro uložení peněz na dobu dvou až pěti let se vyplatí porozhlédnout se po nějakém termínovaném vkladu. Uložíte-li peníze na termínovaný vklad, přijdete sice o možnost s nimi libovolně disponovat, oproti tomu však získáte vyšší úrokovou sazbu. I v této oblasti však platí, že ještě předtím, než volné finance odložíte, zjistěte si kromě úrokových sazeb i další podmínky. Zaměřte se především na výpovědní lhůtu a sankce při předčasném výběru vkladu. Tím se vyhnete překvapení v situaci, kdy budete potřebovat peníze z termínovaného vkladu.

Čtěte také: Termínované vklady na pět způsobů

Peníze potřebuji až za pět, šest let

Úplně poslední možností, kterou můžete během vašeho spoření udělat, je založit si stavební spoření a na něj postupem odkládat volné finanční prostředky. Některé stavební spořitelny dokonce umožňují vložení peněz dopředu tak, abyste mohli každým rokem získat státní podporu. Ta u stavebního spoření činí deset procent z vkladu, avšak maximálně dva tisíce korun.

Čtěte také: Tři tipy, co dělat s penězi ze stavebního spoření

Efektivně lze uspořit šestiletý násobek 20 tisíc korun, tedy 120 tisíc Kč. Státní podpora bude činit 12 tisíc korun plus zhruba dalších deset tisíc na úrocích z vkladů a připisovaných státních podpor. Nevýhodou však je, že nemůžete s penězi šest let manipulovat. Pokud je budete potřebovat před uplynutím šestileté povinné vázací lhůty, přijdete o státní podporu a připsané úroky z ní plynoucí.